IniciNoticiesSalutInfermeria dels hospitals de Calella i Blanes incorpora una armilla per evitar...

Infermeria dels hospitals de Calella i Blanes incorpora una armilla per evitar interrupcions durant la preparació i administració de medicació

Estudis científics posen de manifest que les interrupcions són una de les principals causes dels errors en la medicació que es dona als pacients

Els professionals d’infermeria dels hospitals de Calella i Blanes encarregats de la preparació i administració de medicaments als pacients han incorporat una armilla per evitar interrupcions mentre porten a terme aquesta tasca. El projecte Stop interrupcions té com a principal objectiu millorar la seguretat del pacient i impedir que es produeixin errors durant la preparació i administració de fàrmacs. Diversos estudis científics posen de manifest que les interrupcions són una de les principals causes dels errors en la medicació que es dona als pacients.

Fa un any, el febrer del 2023, es va iniciar una prova pilot en diferents plantes d’hospitalització dels dos centres i la iniciativa es va anar estenent fins a incorporar-se a totes les unitats d’hospitalització. El professional d’infermeria dedica aproximadament un 27% de la seva tasca diària a preparar i administrar medicaments. En aquest moment es col·loca una armilla blava amb el missatge a l’esquena “Estem preparant medicació. No interrompre”. D’aquesta manera es volen disminuir les distraccions fruit de les interrupcions i evitar que es puguin produir errors en la medicació. Tenint en compte que és un moment que requereix molta concentració. Només es pot interrompre el professional en situacions d’urgència. En els hospitals de Calella i Blanes s’ha mesurat la quantitat de vegades que els professionals són interromputs. S’ha vist que es produeix una mitjana d’una interrupció cada dos minuts durant l’activitat de preparació i administració de medicaments a les unitats d’hospitalització i que es concentren, sobretot, en els torns de matí i tarda.

La infermera referent en Seguretat del Pacient de la Corporació, Anna Solanes explica els objectius del projecte.

Anna Solanes

“el projecte està en fase molt inicial”

Estudis científics -ENEAS, promogut pel Ministeri de Sanitat- posen en relleu que un 37,4% dels errors lligats a l’assistència hospitalària estan relacionats amb l’ús dels medicaments, i d’aquests, un 43% es podrien evitar. En aquest cas, l’administració de medicació és un moment propens perquè es produeixin errors donat el volum d’interrupcions que reben els professionals durant la preparació. En el cas dels hospitals de la Corporació les interrupcions es focalitzen en els professionals del mateix centre, els acompanyants i les trucades telefòniques.

DEIXA UNA RESPOSTA

Siusplau, escriu el teu comentari!
Nom:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

ÚLTIMES NOTÍCIES