L’Administració central facilitarà el préstec que ha de tornar la Generalitat a través d’un import en la tarifa dels consumidors
Les obres d’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera seran sufragades amb un crèdit de l’Estat que la Generalitat haurà de tornar a través d’una repercussió tarifària en el rebut de l’aigua.
És un projecte que la Generalitat ja fa temps que va iniciar pel seu compte, amb els treballs tècnics previs a la licitació i una partida als pressupostos del 2023.
L’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera multiplicarà per quatre la capacitat actual, passant dels 20 hectòmetres cúbics (hm3) anuals als 80, i estarà a ple rendiment el 2030. S’aixecarà una nova planta al costat de la que hi ha ara, amb una inversió global de 287 milions d’euros, que es finançarà amb fons estatals. La Generalitat calcula que les obres començaran el 2026 i que la primera gota d’aigua dessalinitzada es bolcarà a la xarxa el 2028. David Vila és el responsable de l’abastament d’aigua Ter-Llobregat.
“SERÀ UNA NOVA PLANTA CONSTRUÏDA AL COSTAT”
La nova dessalinitzadora de la Tordera, que s’estima que costarà uns 220 milions d’euros, és una de les infraestructures clau per afrontar futures sequeres juntament amb una altra planta projectada a el Foix, entre Cunit i Cubelles (Garraf). La previsió de la Generalitat és que totes dues estiguin operatives a l’horitzó del 2030 i se sumarien a les dues que ja estan en marxa des de fa anys a Catalunya: la Tordera I i la del Prat de Llobregat.