Durant l’octubre a Tordera s’havia gastat 238 litres per habitant i dia
L’estat de la sequera a les conques internes de Catalunya es troba en una situació d’extrema gravetat i aviat caldrà activar la fase d’emergència del pla de sequera, un escenari que podria arribar pels volts de Nadal si no plou de forma abundant i que comportaria restriccions importants.
Abans que això succeeixi, la Generalitat va fer ahir un pas endavant i va activar la fase de preemergència, una situació intermèdia entre la fase d’excepcionalitat actual i una fase d’emergència que ja tothom dona per feta. Aquest nou estadi del pla de sequera, no previst inicialment, té com a objectiu conscienciar la ciutadania de la importància d’estalviar aigua tant com es pugui.
Aquesta nova fase de preemergència afecta els 202 municipis que abasteix la conca Ter-Llobregat, entre ells Tordera.
La principal mesura que entrarà en vigor amb l’activació de la fase de preemergència és la limitació de 210 litres de consum d’aigua per habitant i dia, vint litres menys del que es permetien gastar diàriament durant la fase d’excepcionalitat. Això significa que a partir d’ara els municipis que sobrepassin aquesta quantitat podran ser sancionats per la Generalitat.
Les darreres dades publicades per l’ACA demostren que són molts els municipis que superen amb escreix aquests 210 litres, com ara Tordera que va gastar el mes d’octubre 238 litres per habitant i dia. El regidor de medi ambient, Sergi Masó assegura que cal conscienciar a la població sobre la necessitat de l’estalvi d’aigua.
“a nivell municipal fem una crida a la solidaritat col·lectiva”
L’altre gran canvi destacat que entra en vigor amb l’activació de la fase de preemergència afecta el reg de gespa. Només se’n salven els camps esportius on es practiquen esports federats, però amb limitacions.
La Generalitat manté la resta de normes que ja hi havia en vigor durant la fase d’excepcionalitat, com ara:
- El reg de supervivència d’arbres de 20:00 a 08:00
- La prohibició de netejar vehicles fora dels establiments destinats a aquesta activitat
- La prohibició pels ajuntaments d’omplir d’aigua fonts ornamentals i de netejar els carrers amb aigua potable
- O la prohibició d’omplir piscines privades.
Es permet, però, reomplir les piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.