IniciNoticiesPolíticaS’actualitzen els impostos i taxes 2024 a l’augment de IPC i al...

S’actualitzen els impostos i taxes 2024 a l’augment de IPC i al seu cost real

Aquestes modificacions es basen a reajustar econòmicament els preus de les taxes i els impostos municipals que no s’actualitzaven des del 2019

L’Ajuntament de Tordera va aprovar ahir l’actualització de les ordenances fiscals per 2024.

Seguint les dades que marca l’Índex de preus de consum (IPC) es va aprovar l’augment d’un 2,6% de l’IBI, l’impost circulació, impost de construccions i obres, plusvàlua i taxa de mercats. També s’incrementa poc menys d’uns 2€/2,5€ pel que fa al rebut de l’aigua. No s’apujarà el cost de la taxa de la recollida d’escombraries tenint en compte que s’està treballant amb la redacció del nou contracte del servei de recollida de residus. La regidora d’Hisenda, Jenifer Jansa explicava que s’havia aplicat un increment el més ajustat possible.

Ordenances Jenifer 1

“La inflació dels últims anys ha fet que els serveis i subministres hagin pujat considerablement”

Igualant el seu cost a les tarifes públiques que marquen la Generalitat. També s’actualitzen els preus del Casal d’estiu, CFA (Centre Formació artística del Teatre Clavé), l’Escola d’Adults i la llar d’Infants el Niu amb un lleu increment del 8,8%, si bé el preu estava congelat des del 2014. Així mateix, s’ha creat una nova tarifació de preus per la piscina municipal. A més, s’actualitza el preu de la residència Can Comte. Ho explica la regidora Jenifer Jansa.

Ordenances Jenifer 2

L’aprovació de les ordenances fiscals permetrà seguir treballant en matèria de lluita contra l’okupació il·legal incívica. És per això que s’apuja un 150% el recàrrec en l’impost de l’IBI per pisos buits en el municipi que són de propietat de grans tenidors. D’aquesta forma s’incentiva als grans fons a poder llogar o vendre legalment els habitatges.

Es mantindran les actuals bonificacions per a les famílies vulnerables que tinguin dificultats per pagar qüestions bàsiques com l’aigua, les escombraries o l’IBI així com aquelles que serveixin per bonificar les accions que afavoreixin la lluita contra el canvi climàtic com ara la instal·lació de panells fotovoltaics, que continuaran rebent un descompte del 50% a l’IBI durant tres anys.

En aquest sentit, també s’ha creat una nova regulació dels preus per les barres de bar de la festa major, Cap d’Any o celebració de concerts o altres esdeveniments. Pel que fa als guals permanents d’ús privat, també s’ha creat una nova redistribució dels preus que es dividiran segons l’ocupació a la via pública siguin indústries, comunitats de veïns, edificis unifamiliars i superfícies comercials tenint en compte els espais de metres lineals que s’ocupin. D’aquesta forma s’adequa correctament la taxa segons el seu ús real.

El regidor d’En Comú Podem, Salvador Giralt va votar en contra en considerar que era previsible la pujada d’impostos atès els crèdits per valor de 4 milions d’euros aprovats en anterior plenaris. Giralt va carregar davant una mala gestió del govern municipal.

Ordenances ECP

El regidor de VOX, Eric Pèrez considerava que pujar els impostos provocava que moltes famílies tinguessin problemes per arribar a final de mes. Pèrez creu que es podria evitar aquesta pujada eliminant despeses supèrflues que té el consistori.

Ordenances VOX

La regidora d’ERC, Marta Paset explicava que han insistit, un any més, en demanar una bonificació de la taxa d’escombraries per l’ús de la deixalleria o modificar la taxa de residus comercials, entre d’altres propostes. Peticions que no van ser acceptades. Paset lamenta que no hi va haver cap marge per d’acord.

Ordenances ERC

El regidor de Més Tordera, Xavier Pla va aplaudir l’acte de contenció de les ordenances per fer front l’augment de preus dels serveis.

Ordenances Més Tordera

L’Alcaldessa de Tordera, Elisabet Megias assegurava que tenien la necessitat d’equilibrar els costos del serveis i que ho han fet aplicant un augment que ha de representar una mínima pressió als ciutadans. Megias va aprofitar per reclamar un nou model de finançament local.

Ordenances Alcaldessa

Les ordenances es van aprovar per 10 vots a favor (Junts, PSC, Més Tordera) i 7 vots en contra (ERC, VOX i ECP)

1 COMENTARI

  1. L’ Ayuntament de Tordera pujarà els impostos encara que sigui poc, això amb una aituació económica favorable, sería un manera de recaudar més calers per invertir en en económia social, energía sostenible, o d’ altres tantes, intentar que uns gastos de gairabè 4 milions d’ euros, es pugui recolçar amb l’ aument de endeudament per les families, em sembla molt poc apropiat, quan tots en una unitat familiar, sapiguem que a casa es té que reduir gastos per fer front a les despeçes, es de sentit comú.
    Així dons, aquesta iniciativa de “heyy” pujo poc els impostos per reduir el déficit i sonar més serveis,” es
    Una publicitat legítima però enganyosa.

DEIXA UNA RESPOSTA

Siusplau, escriu el teu comentari!
Nom:

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

ÚLTIMES NOTÍCIES