IniciNoticiesPolíticaL’EX-GERENT DE L’ÀREA D’URBANISME DE TORDERA QUEDA ESQUITXAT EN EL CAS PRETÒRIA....

L’EX-GERENT DE L’ÀREA D’URBANISME DE TORDERA QUEDA ESQUITXAT EN EL CAS PRETÒRIA. SEGONS PUBLICA EL DIARI “EL PAÍS” XAVIER SURINYACH S’HAURIA ASSOCIAT AMB LUIGI PER GUANYAR 380.000 EUROS A LLAVANERES.

El cas Pretòria segueix esquitxant a polítics i càrrec de confiança. Segons publica avui el diari “El País” Xavier Surinyach, ex gerent del consell comarcal del Maresme, nombrat per CiU i fins aquest gener gerent d’ urbanisme de Tordera, es va embutxacar 380.000 euros arran d’una actuació urbanística a Sant Andreu de Llavaneres, una de les tres grans operacions que investiga l’audiència Nacional. Segons aquest rotatiu, amb aquest fi, Surinyach es va associar amb el presumpte cervell de la trama, Luis García Sáez, Luigi. Segons el sumari del cas, l’operació urbanística va proporcionar a Niesma Corporación, administrada por Luigi, unes plusvàlues de 3,44 milions de euros en només 22 mesos amb la compraventa de uns terrenys del municipi de Llavaneres. El informe de la Agencia Tributaria incorporat al sumari assenyala que Luigi va recórrer a la societat holandesa Ard-Choille i al ex gerent d’urbanisme de Tordera Francesc Xavier Surinyach, que participava a l’operació a través del seu fills Jaume Surinyach, que en aquella època estava cobrant un subsidi d’atur. Jaume Surinyach va ser imputat en 2006 per blanqueig de capitals i frau fiscal.

L’actuació urbanística es va produir en temps casi record, gràcies a la presumpte intervenció del socialista Antonio Jiménez, fins llavors regidor de Sant Andreu de Llavaneres i imputat en la causa. Aquest regidor, segons la instrucció va modificar el pla d’urbanisme per augmentar el número de vivendes que podien construir-se en aquells terrenys, i revaloritzar-los ràpidament.

Xavier Surinyach, a través del seu fill, va fer una ampliació de capital por 35.000 euros en Niesma. Posteriorment, va aportar 555.000 euros, que li va aportar una vegada finalitzada l’operació, 380.686,15 euros de benefici. Després de l’ampliació de capital, les aportacions més significatives es realitzaren a través de préstecs participatius, o crèdits que donen dret a part dels beneficis de l’empresa.

Segons el sumari, tres empreses de Luigi sumaven el 50% de las participacions de la societat, Ard Choille tenia el 33,3%, i el fill de Xavier Surinyach el 16,7%.

Les investigacions que seguien el rastre de l’operació es van sorprendre quan van descobrir qui era la persona que havia guanyat tants diners, en tant poc temps, un jove de 24 anys que estava cobrant de l’atur.

Amb les investigacions més avançades, es va conèixer que era Jaume Surinyach qui subscrivia l’ampliació de capital de Niesma per un import de 35.000 euros, però qui atorgava el crèdits participatius no era ell, sinó el seu pare. Xavier Surinyach va incloure després els beneficis obtinguts en la declaració de la renta 2005.

Xavier Surinyach es va jubilar el passat mes de gener, després de deixar el seu càrrec de gerent de l’empresa Tordera Urbanística Activa. Una empresa que es troba en fase de dissolució.