IniciNoticiesPolíticaTordera defensa la funció dels jutjats de Pau

Tordera defensa la funció dels jutjats de Pau

L’Ajuntament es posiciona en contra del projecte de llei orgànica del servei públic de Justícia que s’està tramitant en el Congrés dels Diputats i que preveu l’eliminació dels Jutjats de Pau.

El ple de l’ajuntament de Tordera va fer lectura d’una declaració institucional de defensa dels jutjats de Pau. El text fixa la posició de l’Ajuntament en contra del projecte de llei orgànica d’eficiència organitzativa del servei públic de Justícia que s’està tramitant en el Congrés dels Diputats i que preveu l’eliminació dels Jutjats de Pau. En conseqüència, els 898 municipis catalans que compten amb jutjat de pau veurien eliminada aquesta institució i els serveis que presta a la ciutadania.

Aquesta iniciativa legislativa preveu substituir la figura dels jutges i jutgesses de pau per unes oficines municipals de justícia, que –segons els seus detractors– no tindrien la mateixa proximitat perquè durien les seves actuacions en oficines judicials que molts municipis no tenen. La declaració institucional va ser llegit ahir pel Jutge Substitut, Àngel Pous en nom del Jutge de Pau titular, Esteve Matas. L’escoltem en un fragment.

Manifest Jutjat de pau

“A Tordera reivindiquem la rellevant funció de justícia de proximitat que exerceixen en l’àmbit municipals els jutges de pau que eviten la demora dels conflictes veïnals”

Els Jutjats de Pau són òrgans unipersonals presents als municipis on no existeix Jutjat de Primera Instància i Instrucció. Estan liderats per un jutge o jutgessa de pau, que és una persona sense carrera judicial escollida pel plenari de l’ajuntament a partir dels candidats que s’hi presenten. Per a la seva elecció, els membres de la corporació tenen en compte la seva trajectòria personal, el seu tarannà i el coneixement del municipi. Aquestes atributs n’evidencien l’arrelament i la capacitat de mediació local que té atribuïda, alhora que les tasques que desenvolupa suposen un alleugeriment de la càrrega als tribunals de justícia, oferint judicatura de proximitat i estalviant molts recursos als mateixos tribunals. 

ÚLTIMES NOTÍCIES