IniciNoticiesCulturaRàdio Tordera s’ha adherit a l’any Maria Matilde Almendros Carcasona

Ràdio Tordera s’ha adherit a l’any Maria Matilde Almendros Carcasona

Almendros va ser una de les impulsores de la ràdio en català un cop acabada la Guerra Civil, el 1940 des de Ràdio Club Manresa.

Aquest 2022 se celebra el centenari d’una de les pioneres en les emissions radiofòniques en llengua catalana. Maria Matilde Almendros Carcasona (Manresa, 1922 – Barcelona, 1995), actriu i locutor de ràdio guardonada i reconeguda per la seva tasca radiofònica en llengua catalana.

Un referent del món radiofònic. És per això que Ràdio Tordera s’ha adherit a aquesta commemoració, que la recorda i ret homenatge durant tot aquest any. Almendros va ser una de les impulsores de la ràdio en català un cop acabada la Guerra Civil, el 1940 des de Ràdio Club Manresa.

La seva trajectòria també va passar com a actriu. El 1941 va debutar com a tal al Teatre Apolo de Manresa. Hi va ser fins que l’Apolo va deixar de fer teatre a finals de 1945. Va contreure matrimoni amb Antoni Gros el 1946 i durant un temps va deixar el teatre voluntàriament.

Després de crear una companyia amb Domènech Ferre, va crear-ne una de pròpia, dedicada sobretot al teatre català. Paral·lelament, el 1943 començà a col·laborar en el grup teatral de Ràdio Barcelona i, des del 1954, a Radio Nacional de España a Catalunya, com a actriu de teatre i locutora de programes, entre els quals destaca De España para los Españoles que va estar en antena gairebé 13 anys (1964-1978).  Va ser també la primera locutora de Ràdio 4, inaugurada el 1976.

 A la condecoració de la treballada trajectòria de Maria Matilde hi destaca el Premi Ondas a la millor locutora de ràdio (1969) i amb la Creu de Sant Jordi (1990) en reconeixement a la seva carrera.

ÚLTIMES NOTÍCIES