Des que es va iniciar la guerra a Ucraïna a finals del passat mes de febrer, al voltant de 16.000 refugiats ucraïnesos han arribat ja a Catalunya, dels quals uns 3.000 es troben a la zona de l’Alt Maresme i la Selva Marítima.
Davant d’aquest escenari, els centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva s’han organitzat per donar als refugiats ucraïnesos la millor atenció possible i vetllar per la seva salut, sempre seguint les directrius marcades pels diferents departaments implicats.
Els hospitals de la Corporació, Blanes i Calella, ja han atès al voltant d’uns 200 refugiats, la gran majoria a l’Hospital Sant Jaume de Calella. També des de la Unitat de Treball Social s’està oferint suport a aquestes persones, així com des del Departament de Traducció de la Corporació, per fer front a la barrera idiomàtica.
Pel que fa a l’atenció primària, el CAP Tordera informa que l’atenció a refugiats ha estat baixa i que durant aquest mesos han atès una vintena de persones d’aquest país. El director del CAP Tordera, Leonardo Heredia recorda que la demanda assistencial d’aquestes persones és molt baixa, pel fet que majoritàriament son persones joves i sanes. En aquest sentit des d’admissions dels centres d’atenció primària s’ha tramitat la Targeta Sanitària Individual (TSI) i se li ha assignat un professional de medicina i un d’infermeria a aquells ucraïnesos que han arribat a través d’amics o familiar que ja residien a Catalunya i per tant, s’empadronen al municipi.