Tordera demana a l’Estat la declaració de zona catastròfica pel temporal Gloria


L’Ajuntament de Tordera demanarà a l’Estat que el municipi sigui declarat “zona greument afectada per una emergència de Protecció Civil”, el que es coneix com a zona catastròfica, i que s’adoptin mesures urgents per fer front als danys causats pel temporal Gloria. El tràmit es va aprovar la setmana passada en el plenari municipal per unanimitat. També s’inclou una petició a la Generalitat perquè s’elabori un Pla de Recuperació a la Normalitat al territori. En aquest sentit, el consistori també s’ha adreçat a la Diputació de Barcelona per aconseguir ajuts extraordinaris i a l’empresa pública ADIF perquè prioritzi la reconstrucció del pont de l’R1 esfondrat i el restabliment del servei ferroviari entre Blanes i Malgrat de Mar. L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia explica que es demana aquesta declaració, després de consultar-ho amb pagesos i afectats pel temporal, per aconseguir millors ajudes.

zona catastròfica junts

Tots els grups municipals van aprovar demanar la declaració, amb diferents matisos.

El regidor de la CUP, Oriol Serra va demanar començar a treballar línies estratègiques per futures torderades. Els cupaires demanen mantenir les lleres o controlar la sobreexplotació de l’aqüífer, entre altres propostes.

zona catastrofica CUP

El regidor de Més Tordera, Xavier Pla considera que l’ACA hauria d’establir una nova forma de gestió del riu. Pla confia que els perjudicats pel temporal puguin rebre les ajudes com més aviat millor.

zona catastrofica Més

La regidora de Ciutadans, Miriam Rocabruna va sumar-se a la necessitat que es declari Tordera com a zona catastròfica. Rocabruna també va demanar més transparència en la valorització de danys provocats pel Gloria.

zona catastrofica ciutadans

El regidor d’En Comú Podem, Salvador Giralt també es va sumar a la crítica de ciutadans sobre la manca d’informació i transparència en el recompte de danys del temporal Gloria.

zona catastrofica ECP

El regidor d’ERC, Jordi Romaguera apunta que l’emergència climàtica ens portarà a més situacions com aquesta.

zona catastrofica ERC

El regidor del PSC, Rafa Delgado considera que la declaració de la zona catastròfica és una primera fase d’un seguit d’actuacions que s’hauran de fer, per aconseguir un sistema integral del riu.

zona catastrofica PSC

Respecte a el valor dels danys ocasionats pel temporal Gloria a Tordera, L’alcalde Joan Carles Garcia explica que no s’ha facilitat més informació, per què els números encara s’estan concretant.

zona catastrofica Joan Carles

Paral·lelament a la gestió de les ajudes públiques, des dels serveis tècnics es continua treballant per determinar al detall els projectes i les actuacions de restitució dels danys ocasionats. 

A banda de les accions de prevenció i emergència que es van emprendre durant l’episodi del temporal, el govern municipal ha marcat com a accions prioritàries la restitució del passeig fluvial, la reconstrucció del camí de connexió entre la zona esportiva i el parc Prudenci Bertrana i la restitució de les zones agrícoles, industrials i els camins rurals del terme municipal. A més, entre les actuacions a realitzar els propers dies també es preveu el canvi d’ubicació de l’estació de telecomunicacions de Roca Rossa i les reparacions puntuals als equipaments municipals que també han resultat afectats a conseqüència del temporal.

La setmana passada es va reprendre la circulació de trens entre les estacions de Blanes, Tordera i Maçanet-Massanes, una línia que estava tallada des del 22 de gener a causa dels efectes del temporal Gloria. A partir d’ara, la línia RG1 modificarà lleugerament els seus horaris (entre 2 i 5 minuts respecte a els actuals) i oferirà el seu servei des de Portbou o Figueres fins a Blanes. Per altra banda, la línia R1 entre Blanes, Tordera i Maçanet canviarà els seus horaris per millorar l’enllaç amb l’R11 a Maçanet.