IniciNoticiesMedi ambientUn tala d’arbres no autoritzada afecta un 13% de la zona protegida...

Un tala d’arbres no autoritzada afecta un 13% de la zona protegida de la Roureda

tala arbres rouredaUna quinzena d’entitats naturalistes han denunciat que al llarg de la Setmana Santa han detectat que algú està talant arbres de la roureda de Can Verdalet de Tordera, tot i formar part del pla d’espais d’interès natural (PEIN) i de la Xarxa Natura 2000 Europea.

Dins aquest bosc inundable d’unes 18 hectàrees hi ha en abundància el roure pènol, molt més comú a la zona atlàntica. Segons les entitats, aquesta roureda és única a Catalunya i a la península Ibèrica, i ha esdevingut un refugi per a moltes espècies animals de la zona.

Les entitats calculen que ja s’ha talat més d’un terç de l’espai protegit i sobretot han anat a buscar els arbres de grans dimensions, principalment roures pènols, roures africans i freixes de fulla petita. Els ecologistes afirmen que la tala s’ha començat sense comunicar ni autoritzar al departament de Territori i Sostenibilitat, que és el màxim òrgan competent, ni tampoc a l’Agència Catalana de l’Aigua pels drenatges que també s’han realitzat a la zona.

Aquestes organitzacions també apunten que les actuacions s’han fet “sense cap mena de criteri ambiental” ja que hi ha les roderes de camions arreu del bosc, s’han obert camins secundaris, hi ha taques d’oli i carburant arreu de l’espai, restes de petites fogueres, bidons i vehicles estacionats.

La quinzena d’entitats demanen explicacions d’aquesta tala, qui hi ha al darrere i que es restauri urgentment aquest espai alterat, a banda de prendre les mesures necessàries per garantir la preservació dels hàbitats i també de depurar les responsabilitats.

El regidor de l’àrea de medi ambient, Carles Aulet confirma que la tala hauria afectat un 13% de l’espai protegit de la Roureda i que l’ Ajuntament obrirà un expedient sancionador sobre aquest fets.

Aulet tala arbres

Tot plegat també ha comportat que alguns dels animals que vivien en aquestes basses d’aigua desapareguessin i es trenquessin alguns cicles com el de reproducció –que es porta a terme durant aquestes dates– de molts dels amfibis de la zona.

Per exemple, els naturalistes asseguren que algunes de les espècies més afectades són el tritó palmat i el tritó verd, el gripau d’esperons, la serp de collaret o la sargantana roquera, entre d’altres.

ÚLTIMES NOTÍCIES