L’alcalde d’Hostalric, Josep Antoni Frias, un dels màxims impulsors del projecte de via verda ‘Ruta de la Tordera’ ha anunciat que esperen tenir tancats d’aquí a dos anys alguns dels trams d’aquest vial que impulsarà el turisme a la zona unint els pobles del Montseny, Arbúcies i Blanes, passant per Tordera. Fa més de tres anys que una quinzena de municipis de la Selva, el Vallès i el Maresme van sumar esforços per posar les bases d’aquesta futura ruta cicloturista i de senderisme de 100 quilòmetres seguint el riu Tordera. Escoltem Josep Antoni Frias.
La proposta de “Ruta de la Tordera” es concreta en un projecte turístic on resseguint el curs del riu i dels seus principals afluents, el visitant pugui conèixer el territori, les costums, la història, el patrimoni natural i cultural, els pobles, etc. Això ha de reportar beneficis a l’economia de cada municipi en forma de pernoctacions, consumició en bars i restaurants, increment de ventes en el comerç local, lloguers i guiatges, etc. La ruta ha de ser un itinerari senyalitzat, de baixa dificultat i pendents suaus, que l’usuari podrà recórrer a peu o en bicicleta, i que permetrà descobrir la conca resseguint el seu curs principal i un dels seus afluents principals, la riera d’Arbúcies. Josep Antoni Frias, explica que el projecte es farà per parts i no s’ esperarà a que tots els municipis implicats disposin de les partides econòmiques necessàries per engegar-ho.
La proposta de “Ruta de la Tordera”, per la seva naturalesa lineal, tindrà el seu inici en diversos punts, com per exemple al seu naixement al Montseny, a les Fonts de Sant Marçal, o a la pròpia riera d’Arbúcies. L’itinerari principal constaria d’uns 65 quilòmetres, que és la longitud del riu, mentre que el braç de la riera d’Arbúcies serien uns 19 quilòmetres. Tordera és un dels municipis d’aquest projecte, que té la seva part més adequada. Fa uns anys, es va habilitar un passeig fluvial al costat del riu. Es tracta d’un passeig de 4 quilòmetres, que comença a la desembocadura de la riera de Vallmanya (també coneguda com Can Roquet) i acaba a la zona de La Roca, prop de la empresa Torho. Ho explica el regidor de medi ambient, Carles Aulet.
L’itinerari principal del recorregut, començant pel seu naixement, s’iniciaria a l’alçada de les fonts de Sant Marçal i descendiria en direcció sud-est pels terrenys forestals i accidentats del Montseny en els municipis de Montseny, Fogars de Montclús, Sant Esteve de Palautordera i Santa Maria de Palautordera fins a Sant Celoni. A partir de Sant Celoni, l’itinerari seria molt més planer i en aquest cas els paisatges esdevenen molt més agrícoles i industrials, recorrent també els municipis de Riells i Viabrea, Hostalric, Fogars de la Selva per arribar fins a Tordera i Blanes.