El president de la Generalitat, Pere Aragonès, és aquest dies a Stuttgart i Berlín amb un objectiu primordial: reforçar el rol energètic de Catalunya amb el projecte del gasoducte Midcat, en un moment en què la Unió Europea -i especialment Alemanya, molt depenent del gas rus- veu el risc que suposa no diversificar prou les fonts de subministrament.
És en aquest context de crisi energètica que reapareix el Midcat, un projecte fins ara oblidat. Té per objectiu connectar el nord d’Àfrica amb Europa i Catalunya hi té un rol estratègic. El gasoducte, impulsat l’any 2010 per les empreses espanyola Enagás i francesa Teréga, havia de connectar Catalunya i França per portar-hi gas des d’Algèria, però les obres es van aturar l’any 2019 en el tram que va de Martorell a Hostalric pel poc interès d’Espanya i de França i els dubtes sobre la seva rendibilitat per als inversors. En l’actual situació, Aragonès sosté que el gasoducte no hauria de servir per transportar només gas, sinó també energies renovables, com hidrogen renovable o biometà.
El president té previstes diverses reunions de treball, per explorar les possibilitats d’aquest projecte, teixir aliances i veure quins actors a Alemanya hi estarien interessats. Alhora, pretén situar Catalunya com un actor important en matèria energètica a Europa, ja que bona part del gasoducte, que entra a la Península Ibèrica per Almeria, passa per territori català. Reactivar aquest projecte implicaria, segons dades de TV3, doblar el gas que es pot subministrar a la xarxa europea a través de Catalunya i superar els 15.000 milions de metres cúbics.