L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat l’estat de prealerta als embassaments del sistema Ter Llobregat, que abasteix les províncies de Barcelona i Girona. La prealerta també s’amplia a la capçalera del Llobregat i a la unitat de Prades-Llaberia, mentre que es manté l’alerta en l’àmbit del Fluvià-Muga.
Des de principis de febrer, quan les reserves dels embassaments del Llobregat i del Ter es van situar per sota del 60% (actualment estan al 56%), es van començar a activar de manera automàtica mesures per reduir el ritme de descens dels embassaments, incrementant la producció de les dessalinitzadores (de la Tordera i la del Prat), que actualment funcionen al 85% (abans del llindar de prealerta, el règim de producció era del 30%).
Ho explica Enrique Velasco de l’agència catalana de l’aigua.
Velasco recorda quin és el mecanisme que s’utilitza per dessalinitzar l’aigua del mar.
En l’escenari de prealerta no hi ha previstes restriccions i les mesures van encaminades a ampliar l’ús de recursos no convencionals (dessalinització). També es prepara la possible activació dels pous de sequera i l’aigua regenerada, a més de comprovar els plans d’emergència amb els ens locals i les entitats d’abastament d’aigua i de la preparació dels primers bans municipals.