Des del març de 2017, la Diputació de Barcelona ofereix aquest programa als ens locals, a través d’una actuació transversal que impulsen els àmbits de Benestar Social, Medi Ambient i Habitatge, en la lluita contra la pobresa energètica de les persones vulnerables, amb la dotació d’elements de suport tècnic per pal·liar els seus efectes i cercar l’eficiència energètica de la seva llar, així com aportar elements de diagnòstic social relacionats amb els impactes de la vulnerabilitat energètica.
Es tracta de reduir els costos dels subministraments d’energia, mitjançant l’assessorament tarifari d’ajustament de contractes a les necessitats reals de les llars i millorar l’eficiència energètica de l’habitatge amb l’estudi energètic (mesurament de consums reals de la llar, conèixer les necessitats i determinar les actuacions més pertinents de possibles solucions). En el cas de Tordera, la diputació de Barcelona informa que des del 2017 han auditat un total de 36 llars del municipi per detectar les accions possibles per reduir les factures d’energia.
Les tipologies de llar predominants on es duen a terme les auditories són: la monoparental (27%) i la de parella amb fills (25%), tot seguit de la unipersonal (21%). Un 73% de les persones són dones, i un 21% tenen més de 65 anys. Del conjunt de persones que viuen a les llars on s’ha intervingut, només un 18% està treballant i la meitat, un 9%, a temps parcial. La resta estan la majoria aturats o són infants o persones grans. Un 8% tenen una situació de dependència reconeguda, però un 28% necessita l’ajuda d’altres persones per dur a terme activitats de la vida diària. A més, un 5% tenen dependència d’aparells energètics que requereixen un consum elevat d’energia.