Dues persones de la plantilla del Centre Especial de Treball de la Fundació ASPRONIS han començat a treballar en tasques de reforç de la neteja viària al centre de Tordera de manera manual.
El contracte té una durada de 9 mesos i ocupa dues persones amb discapacitat intel·lectual del Centre Especial de Treball (CET) de la Fundació durant dues jornades laborals a la setmana, els dilluns i els dijous, en horari de matí. La zona de treball comprèn la part central del poble: el Camí Ral i els carrers adjacents. Les tasques que realitza l’equip són de reforç de la neteja habitual: escombrat de la via pública de residus plàstics, papers, cartrons, etc., a excepció de residus orgànics. El director general de la Fundació Aspronis, Francesc Durà ha valorat molt positivament la col·laboració amb l’Ajuntament.
Des de fa mesos, l’Ajuntament de Tordera ha mostrat el seu interès per treballar amb la Fundació i oferir oportunitats laborals al col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual. La necessitat de reforçar la neteja viària al centre de la vila va empènyer el consistori a aprovar una modificació de crèdit de 17.000€ en el Ple de principis de juliol per fer possible el contracte menor amb ASPRONIS. Francesc Durà confia que la col·laboració ocupacional amb Tordera es pugui ampliar.
El CET de la Fundació ocupa un total de 180 persones en seccions diverses: manipulats industrials, envasats, jardineria, senyalització viària i neteja, entre d’altres. La plantilla del CET està formada per persones amb discapacitat intel·lectual (70%), monitoratge de suport per als equips, personal tècnic i administratiu.
Al 2020, ASPRONIS va atendre a Tordera un total de 161 persones. A la seva àrea d’actuació, les comarques de la Selva i els municipis del nord del Maresme, la Fundació atén més de 550 persones adultes cada any, a més a més de 1250 infants en atenció precoç, i compta amb una plantilla de 350 persones, un terç de la qual té discapacitat intel·lectual. ASPRONIS ofereix serveis i suports (assistencials, laborals, formatius, etc.) a col·lectius en situació de vulnerabilitat: majoritàriament, persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, i la primera infància, i més recentment també a d’altres col·lectius en risc d’exclusió social (persones en situació de pobresa, d’atur de llarga durada, etc.).