IniciApp1.461 pacients ingressats i 245 morts durant l’any de Covid-19 a la...

1.461 pacients ingressats i 245 morts durant l’any de Covid-19 a la corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Fa un any dels primers casos de coronavirus detectats als centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, concretament, als hospitals i als centres sociosanitaris. L’11 de març hi va haver els primers ingressos per coronavirus a l’Hospital de Blanes, el 16 de març a l’Hospital de Calella i el 3 d’abril el primer cas diagnosticat a l’Hospital Asil Sant Jaume de Blanes i també al Sociosanitari de Lloret de Mar. Un any en el qual l’atenció sanitària s’ha hagut de reorganitzar per donar resposta a una malaltia desconeguda per a tothom.

Des de la detecció dels primers casos el març del 2020 i fins al 8 de març del 2021, han ingressat un total de 1.461 pacients per Covid-19 a les unitats d’hospitalització dels centres de la Corporació, que inclouen els hospitals i els centres sociosanitaris. El pic màxim de pacients ingressats als centres hospitalaris i sociosanitaris de la Corporació s’ha donat durant la tercera onada. En aquest cas, va ser l’1 de febrer de 2021 quan es van registrar un total de 117 pacients hospitalitzats per la Covid-19. Pel que fa a les defuncions, s’han registrat un total de 245 morts tenint en compte tots els centres de la Corporació. Fa balanç de la pandèmia el director gerent de la Corporació, Lluís Franch.

balanç corpo 1

Per tal de fer front a totes les necessitats que ha generat la Covid-19, s’ha hagut d’ampliar la plantilla de la Corporació. En total s’han fet 272 nous contractes, la majoria personal d’infermeria, i també es van contractar 10 estudiants de 4t d’infermeria; a més d’ampliació de contractes i hores extres per poder donar resposta a la nova situació. La directora d’Infermeria de la Corporació, Joana Blázquez recorda les pors i incerteses, però també la voluntat de donar respostes a les necessitats dels pacients.

balanç corpo 2

D’altra banda, la Covid-19 també ha tingut afectació entre els professionals. De les 1.845 persones que treballen als diferents centres de la Corporació, 480 han passat el coronavirus, xifra que representa el 26% del personal.

A finals de l’any passat es va engegar la campanya de la vacunació contra la Covid-19, un bri d’esperança després d’un any molt difícil. L’Hospital de Calella ha estat designat per la Regió sanitària de Girona centre de referència vacunal per administrar les dosis de Moderna, juntament amb l’Hospital Josep Trueta.

Els pacients i professionals de residències i centres sociosanitaris han estat els primers a rebre la vacuna contra la Covid-19. En aquest sentit, el 2 de gener es va administrar la vacuna de Pfizer BioNTech al primer centre de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l’Hospital Asil Sant Jaume de Blanes. I l’11 de febrer es va iniciar la vacunació als professionals dels dos hospitals. En data d’11 de març, el 62% dels professionals de la Corporació ja han rebut les dues dosis de la vacuna.