La xarxa de les Unitats de Lípids i Arteriosclerosi de Catalunya, entre les quals hi ha la Unitat de Lípids i Risc Vascular de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ha participat en un estudi que demostra que l’ús de les estatines (fàrmac per reduir el colesterol i prevenir malalties cardiovasculars) pot reduir la mortalitat en pacients ingressats per la Covid-19 entre un 22% i un 25%.
L’estudi l’han portat a terme els investigadors del CIBERDEM a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i de l’Institut d’Investigació Sanitaria Pere Virgili (IISPV), dirigits per Lluís Masana, cap des de la Unitat d’Investigació de Lípids i Arteriosclerosi del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV.
La investigació ha recollit informació de 2.159 pacients infectats per SARS-CoV-2 de 19 hospitals de Catalunya durant la primera onada de la pandèmia, des de març fins al maig i els investigadors van valorar unes cent variables clíniques per pacient com ara edat, sexe, malalties prèvies, nivells de colesterol, evolució de la malaltia, tractaments utilitzats per a la COVID-19, etc.
Es van comparar les dades de mortalitat d’aquells pacients que seguien un tractament amb estatines amb els dels que no les prenien, i també es va valorar quin efecte tenia retirar les estatines o no fer-ho en el moment de l’ingrés. Les dades van indicar que amb el tractament amb estatines s’evitava una de cada cinc morts. I si el tractament amb aquest medicament es mantenia durant el període d’hospitalització, el percentatge de mortalitat es reduïa fins al 25%, evitant així una de cada quatre morts.
Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy.