Un estudi de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha analitzat la presència de contaminants en rius de Catalunya i els efectes sobre la qualitat biològica, en invertebrats i algues. S’han analitzat prop de 100 contaminants en 89 punts de 16 rius, com l’Ebre i els afluents; el Llobregat; el Ter; el Fluvià; la Muga; el Foix, el Francolí; el Besòs o la Tordera. En el 80% de les mostres, s’han detectat medicaments, principalment antibiòtics i antiinflamatoris; metalls pesants com el níquel i pesticides com el diuron. Els punts amb concentracions més elevades registren un descens de la qualitat biològica.
L’objectiu de l’estudi ha estat comprovar la presència d’aquests contaminants emergents i els possibles efectes sobre les comunitats biològiques en compliment de la Directiva marc de l’aigua (DMA).
La presència d’aquests contaminants no suposa un risc per a la salut de les persones, ja que els nivells es troben dins del que estableix la normativa, i l’aigua per al consum humà passa per un tractament de potabilització que en garanteix la salubritat. Aquesta investigació expressa la necessitat de desenvolupar estudis específics sobre l’impacte ecològic d’aquests contaminants i potenciar-ne la inclusió en els plans de gestió de conca europeus.