Des que va començar l’emergència sanitària a Catalunya, els hospitals, CAPS i residències de Catalunya han generat un 350% més de residus sanitaris. Per poder gestionar-los correctament, l’Agència de Residus de Catalunya ha demanat la col·laboració d’algunes incineradores municipals.
En el darrer mes la generació de residus sanitaris s’ha disparat fins les 1.200 tones, gairebé 1.000 més del que és habitual, entre guants, mascaretes, granotes i davantals. Percentualment representa un increment del 350%.
Per gestionar eficaçment aquest augment de residus, l’Agència de Residus de Catalunya ha reforçat l’activitat a les 3 plantes autoritzades per tractar-los, la de Sant Fost de Campsentellles, la de Constantí i la de Terrassa, 3 centres que aquests dies estan treballant a ple rendiment. A banda, de manera excepcional i temporal, la crema de part d’aquests residus sanitaris, el de baix risc, es fan a les incineradores municipals de Mataró, Tarragona i de Sant Adrià de Besòs.
Si s’esgotés la capacitat de les incineradores urbanes, es podria fer ús dels forns de les cimenteres. Una opció que segons el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, de moment no cal fer servir.
També s’ha elaborat un protocol que permet l’habilitació de determinats vehicles, fins ara no destinats al reciclatge, com camions o compactadores, per fer arribar els residus sanitaris als centres de tractament el més ràpid possible.