Científics experts en canvi climàtic avisen que fenòmens com el temporal Glòria que ha assotat el país aquesta setmana i n’ha arrasat part del litoral poden ser més freqüents i més intensos en el futur.
La Tordera és un riu que normalment porta poc cabal i només l’incrementa quan plou molt al Montseny. El desbordament d’aquest dies, conegut com a ‘torderada’, es considera un fenomen excepcional perquè passa cada cinquanta anys o més, però aquest període de retorn serà possiblement més curt en el futur. Així ho apunta l’investigador del Consell Nacional d’Investigacions Científiques (CSIC) Rafael Sardá, que treballa al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB).
Aquest expert en gestió ambiental destaca que un altre dels grans problemes és que les poblacions estan molt exposades a l’impacte d’episodis com aquests perquè van construir en zones inundables, àrees per on normalment no hi baixa aigua però que són parts dels rius. Sardá apunta que, en aquesta situació, i davant d’episodis que possiblement seran més forts, la població serà més vulnerable.
Sardá considera que, davant de la destrucció del temporal Glòria, no és moment per prendre decisions ‘en calent’ i reconstruir de seguida els sistemes com eren fins ara.
Davant d’aquest potencial devastador, Sardá assenyala que la societat té ara a les seves mans canviar aquesta situació i confia que és capaç de fer-ho però que cal de forma urgent un canvi de mentalitat.