Endesa ha destinat més de dos milions d’euros a protegir els boscos del Maresme i el Vallès Oriental. Dins el Pla anual per a la campanya de protecció dels boscos, la companyia ha decidit invertir en tècniques cada cop més innovadores per protegir aquestes comarques, i és que dels gairebé 100.000 quilòmetres de línies elèctriques que Endesa té a Catalunya, el 53,7% són aèries. Un percentatge que justifica l’aplicació de noves tecnologies i la consolidació de les que ja es feien servir per controlar i supervisar els boscos. Carles Amil, és responsable de les línies d’alta tensió d’Endesa.
Des de 2012, Endesa utilitza drons per comprovar l’estat de la xarxa elèctrica sense haver d’interrompre el servei als clients, agilitzant així les inspeccions del cablejat i evitant que els tècnics hagin de pujar als suports per examinar la infraestructura. Una altra tècnica consolidada és la de l’escaneig amb tecnologia LIDAR, un làser que, des dels helicòpters, ja ha escanejat el 100% de les línies d’alta tensió de l’estat per determinar que entre la massa forestal i les infraestructures hi ha la distància correcta. Totes aquestes mesures també s’han aplicat ja al Maresme i al Vallès Oriental.
Amb la intenció d’anar un pas més enllà en la protecció dels boscos, la companyia està començant a estudiar com poden els satèl·lits mesurar la distància de seguretat entre el cablejat i la vegetació i indicar (segons el ritme de creixement de cada espècie) quan cal fer la tala.