Continua la preocupació en els Centres Especials de Treball de les comarques gironines, per l’augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) decretat pel govern espanyol de 900 euros. El problema és que aquest augment no ha vingut acompanyat de la corresponent subvenció per contractar personal amb discapacitat. O sigui, que les empreses reben les mateixes ajudes que quan estava situat a 735 euros. A la pràctica, això suposa més de 200 euros per treballador que ha d’assumir la companyia.
Tot plegat ha fet que la gran majoria de centres hagin decidit aturar les inversions i la contractació de personal. El Director General de la Fundació Aspronis, Francesc Duran ha explicat que les reivindicacions del sector social són la fi de la congelació i les retallades dels mòduls assistencials amb què la Generalitat financia els serveis, una situació que s’arrossega des de 2009 i que compromet seriosament l’atenció dels col·lectius.
Tordera és un dels municipis veïns d’on procedeixen moltes persones ateses a Aspronis i també de la plantilla. En el plenari del mes de Març, l’Ajuntament va formalitzar el suport institucional a les dificultats que viuen entitats socials catalanes i en especial la Fundació Aspronis i el Rusc. L’Alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia insisteix amb la voluntat de l’Ajuntament de donar tot el suport a la tasca de les entitats socials al municipi. Per ajudar en les reivindicacions dels col·lectius, el consistori es planteja encarregar a aquestes entitats la realització de tasques concretes en el dia a dia del poble.
El problema, segons les entitat socials, és que la mesura acabarà perjudicant les persones amb més discapacitats, ja que les empreses preferiran contractar treballadors que puguin oferir un grau més alt de productivitat. Des de l’Associació Empresarial d’Economia Social de Dincat (AEESDincat) asseguren que a curt i mitjà termini estan en perill 1.589 llocs de feina arreu del territori català. Això suposa un 26% del total de les persones que treballen en Centres Especials de Treball.