Els contractes de lloguer que se signin a partir d’avui es regiran ja amb la nova normativa, segons la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) del decret llei que va aprovar el divendres el Govern i que, com a principal novetat, s’amplia de 3 a 5 anys el termini mínim legal del contracte i limita a dos mesos el màxim de fiança.
En concret, el Reial decret llei, que no inclou mesures encaminades a intervenir els preus del lloguer tot i ser un dels compromisos del Govern en el seu pacte pressupostari amb Podem, amplia el termini de pròrroga obligatòria dels contractes d’arrendament d’habitatge de 3 a 5 anys (o 7 anys si l’arrendador és persona jurídica). És a dir, augmenta el termini legal mínim en què l’inquilí pot romandre en l’habitatge arrendat.
També s’amplia el termini de pròrroga tàcita d’1 a 3 anys. Es tracta del termini temporal pel qual s’amplia el contracte una vegada transcorregut el període de pròrroga obligatòria, en el cas que l’arrendador o l’arrendatari no manifestin la seva voluntat de no renovar-lo.
Pel que fa a la fiança, es limiten les garanties addicionals fins a un màxim de dues mensualitats, llevat que es tracti de contractes de llarga durada, el que limita la càrrega econòmica que genera l’inquilí la signatura d’un nou contracte, a través d’un aval o dipòsit bancari que se suma a la quantia de la fiança.
Les despeses de gestió immobiliària i formalització del contracte aniran a càrrec de l’arrendador, quan aquest sigui persona jurídica (una societat o empresa), excepte aquelles despeses en què s’hagi incorregut per iniciativa directa de l’arrendatari.
Així mateix, es facilita l’adopció d’acords entre el propietari i el llogater per a la renovació o millora de l’habitatge en el transcurs d’un mateix contracte, sense esperar, com fins ara, al fet que finalitzi.