El programa “Sense ficció” de TV3 va emetre dimarts passat la segona part del treball d’investigació “Desemparats”. Aquest documental posa el focus en els centres de menors. Com és la vida dels infants en aquests centres? Nois i noies que han viscut en centres de menors comparteixen en el programa de TV3 les seves experiències, abusos, intimidacions, pors i, també, l’alliberament de la sortida o l’escapada d’aquell lloc que els angoixava. Un dels centres anomenats en el documental és Mas Ritort de Tordera.
El Departament d’Acció Social i Ciutadania va posar en funcionament durant el 2010, aquest centre residencial d’acció educativa (CRAE) a Tordera. L’equipament s’emplaça a la finca coneguda com a mas Ritort, al veïnat de Sant Pere, i té una capacitat per a 24 menors d’edat, tutelats per la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència. El centre, amb un pressupost global de 2 milions d’euros, és gestionat per la Fundació Plataforma Educativa.
En el documental es mostren els testimonis d’una noia interna al centre i un ex educador. S’explica que Mas Ritort va ser denunciada en el síndic de greuges per abusos i intimidacions. En el documental, s’exposa el colpidor testimoni de la Valentina Nieto, qui afirma haver rebut cops i humiliacions durant la seva estada a Mas Ritort.
En exeducador del centre, David Serra també explica situacions violentes en el dia a dia de Mas Ritort.
Els denunciats (la directora i el subdirector de Mas Ritort) van tornar a la feina i la denúncia es va arxivar. Les noies afectades, pels suposats maltractaments, s’havien escapolit i no es van presentar a declarar.
Internes i ex educadors de Mas Ritort confirmen que hi havia habitacions d’aïllament o contenció. Segons la directora general d’atenció a la infància i l’adolescència, Georgina Oliva estan prohibides aquest tipus de sales.
El documental “Desemparats” explica que L’execució dels protocols de desemparament fa créixer el nombre de menors susceptibles d’haver d’ingressar en un centre d’acollida o protecció. Això suposa unes necessitats en infraestructures que les fundacions del Tercer Sector estan disposades a assumir. Algunes fundacions, que són entitats sense ànim de lucre, creen Societats Limitades que sí que treuen beneficis de la seva vinculació amb el tercer sector. El reportatge es pregunta. És ètic fer negoci amb els desemparats?
El programa “Sense Ficció” es pot recuperar a TV3 a la carta.