IniciNoticiesPolíticaL’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia detingut i traslladat a la comissaria...

L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia detingut i traslladat a la comissaria de la Verneda de Barcelona

joan carles garcia alcalde salvador esteveL’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia és un dels detinguts en la macrooperació de la Policia Nacional contra el presumpte desviament de fons públics de la diputació en matèria de cooperació. El jutjat investiga des de fa més d’un any un entramat pel qual s’hauria defraudat un mínim de dos milions d’euros a través de subvencions irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament des de l’ens cap a un seguit d’entitats. El cas, que es troba sota secret de sumari, està obert pels delictes de malversació, prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions.

Aquest mati, una Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals de la Policia Nacional (UDEF) ha realitzat un escorcoll al despatx de  l’alcalde de Tordera i diputat, Joan Carles Garcia situat a l’edifici Can Serra, seu de la diputació de Barcelona a la Rambla de Catalunya. Al seu interior, els agents de la UDEF han interrogat a Joan Carles Garcia, que estat assistit per l’advocat Xavier Melero.

Un cop finalitzada l’operació, sobre les 14:45h, Joan Carles Garcia ha sortit detingut i acompanyat per agents de la policia, per una porta secundària. L’alcalde ha estat traslladat a la comissaria de la Verneda, com la resta de detinguts. Al voltant de les 18:00, la Policia Nacional ha realitzat un ràpid registre al domicili de Tordera de Joan Carles Garcia. Acompanyats per el mateix Alcalde i diputat, n’han sortit amb diverses caixes de cartó plegables.

Fonts policials citades per l’agència Efe precisen que es preveu que mitja dotzena dels detinguts passin la nit a comissaria i que compareguin demà davant del titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, que manté la investigació sota secret.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha considerat aquest dijous al migdia “desorbitada” la xifra de 2 milions d’euros que la policia espanyola sospita que es podrien haver desviat en falses subvencions a entitats de cooperació amb el tercer món.

Segons Conesa, dels 22 expedients investigats des de fa més d’un any pel jutge, la majoria són col·laboracions i contractes menors i, per tant, les xifres que ells calculen que estan sota sospita estan “molt lluny” de les que la policia ha fet públiques.

conesa estela

La regidora de la CUP i membre de la Diputació de Barcelona, Maria Rovira, ha valorat aquest dijous l’operació policial pel presumpte desviament de 2 milions d’euros de subvencions a l’ens provincial. ” Gairebé dos anys després que la CUP-Poble Actiu i la CGT denunciessin irregularitats a l’Oficina Antifrau de Catalunya, Rovira ha assegurat que era “molt flagrant veure com estava de mal justificat el conjunt de despeses que teòricament hi havia hagut en aquesta àrea” -segons ha informat el cos policial a través d’un comunicat, es tracta de diners que estaven destinats a prestar assistència tècnica a països en vies de desenvolupament i que no haurien arribat als seus beneficiaris. Escoltem Maria Rovira.

rovira estela

En l’operació, anomenada Estela, hi ha hagut 29 detinguts, segons fonts de la Policia Nacional. L’agència de notícies EFE, citant fonts policials, informa que una quinzena ja hauria quedat en llibertat. Entre ells, l’expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, per expedients relacionats amb l’àrea de desenvolupament de l’anterior mandat. Esteve, que era president de la diputació el 2015, ha quedat en llibertat amb càrrecs cap al migdia.

Jordi Feixa, que havia estat vinculat a l’Agència Catalana de Cooperació i era cap de projectes a Igman, també ha quedat en llibertat.

A banda de la detenció de Joan Carles Garcia Cañizares, alcalde de Tordera i diputat de la diputació, que era responsable de cooperació internacional de la diputació quan Esteve era president, també s’ha detingut a Víctor Terradellas, president fundador de la Fundació CatMón i soci del diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmases, que va ser secretari de Relacions Internacionals de CDC.

També Jordi Castells, sotsdirector de Cooperació Local de la Generalitat i exdirector de la Diputació de Barcelona. 

Entre els detinguts també hi ha la dona de Terradellas, Guadalupe Moreno Iturriaga, cap de l’Oficina de Cooperació i Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, responsables de la Pimec, així com altres directius de fundacions, associacions i empreses catalanes i treballadors de la diputació.

ÚLTIMES NOTÍCIES