IniciNoticiesPolíticaL’Ajuntament de Tordera aprova el pressupost municipal 2018 sense cap vot negatiu

L’Ajuntament de Tordera aprova el pressupost municipal 2018 sense cap vot negatiu

ple pressupostos 2018El Ple de l’Ajuntament de Tordera va aprovar ahir el pressupost municipal per al 2018 per un import de 17.450.00 euros.

El regidor d’hisenda, Marçal Vilajleiu, va presentar els nous comptes destacant la tendència cap a la recuperació de l’estabilitat econòmica per aquest any.

Durant la seva intervenció, el regidor, va posar de manifest que, tot i la dificultat dels darrers anys, l’exercici del 2017 s’ha tancat amb bons resultats per l’economia municipal. El tancament de l’any passat ha deixat un romanent positiu d’1’2 milions d’euros, amb una rebaixa del  7’5% de l’endeutament (2’5 milions d’euros menys que el 2016)  i disminuint també el període mitjà de pagament a proveïdors passant dels 76 dies del 2016 als 54 al 2017. Vilajeliu va destacar que l’endeutament local es situa ara al 74%, un punt per sota del màxim permès per la Llei d’Estabilitat Pressupostària.

De cara al 2018 la proposta del regidor d’hisenda passa per normalitzar definitivament la situació econòmica i continuar rebaixant l’endeutament  per poder donar continuïtat a les polítiques que impulsa el govern municipal i permetre desenvolupar els acords de consens amb els diferents grups municipals.

En l’apartat d’ingressos, Vilajeliu va puntualitzar que, mantenint el compromís assumit el 2012, aquest any tampoc s’incrementarà la pressió fiscal als ciutadans. En aquest apartat, el regidor va destacar que si bé el pressupost considera una previsible disminució en la recaptació de l’IBI, sí que es preveu  una major recaptació en plusvàlues, llicències comercials i llicències d’obres.

Pel que fa a les despeses de 2018, el regidor va manifestar que el pressupost està treballat per garantir tot el catàleg i la qualitat dels serveis i d’atenció a les persones a fi de mantenir les línies estratègiques del govern municipal. En aquest sentit, el regidor va destacar que gràcies a l’estalvi aconseguit a través de projectes d’eficiència energètica com la instal·lació de l’enllumenat LED o la compra agregada de serveis es podrà incrementar  partides destinades a millorar l’autonomia personal,  com les dedicades a formació, ensenyament , ocupació o habitatge.

El regidor també va voler posar de manifest que el pressupost 2018 mantindrà les partides a les entitats a fi de garantir el bon funcionament de les associacions locals.

El regidor d’Hisenda, Marçal Vilajeliu explica que no ha estat fàcil elaborar el pressupost, tenint en compte que no es volien incrementar els impostos sobre la ciutadania.

pressupostos marcal 1

Vilajeliu va parlar de bones xifres de reducció de l’endeutament i bones perspectives econòmiques en els propers anys.

pressupostos marcal 2

El regidor del Partit Popular, Xavier Martin va destacar que el pressupost presentat fa un esforç en la despesa. Martin com a regidor de seguretat va aplaudir que els comptes incloguin partides per incrementar la partida per combatre les ocupacions il·legals, ampliar a una segona dotació  la patrulla rural i ampliar el dispositiu de càmeres de seguretat repartides pel municipi. Els comptes municipals també preveuen incrementar les places de policia local o consolidar la dotació de protecció civil.

pressupost pp

El regidor de Som Tordera, Salvador Giralt va valorar positivament la partida de 200.000 euros pels pressupostos participats, així com valorar el funcionament d’aquest nou procés participatiu. Giralt va criticar que es continuïn subvencionant més a les escoles concertades que a les públiques, els costos del transport urbà municipal i la neteja viària i retallades en l’àmbit de beques menjador.

Per aquest motius, el regidor va anunciar la seva abstenció.

pressupost som

El regidor del PSC, Rafa Delgado va assegurar que aquest pressupost era necessari després que l’ any passat s’hagués prorrogat. Els socialistes van mostrar el seu rebuig a destinar 25.000 euros en les proves d’ADN als excrements de gossos. La regidora socialista Toñi Garcia, encarregada de projectes en matèria d’habitatge social i pobresa energètica, va enumerar algunes de les partides incloses en els pressupostos.

pressupost psc

Per la seva banda, el regidor Rafa Delgado també va fer ressò de les partides en  noves polítiques d’ocupació adreçades a la formació i a l’acompanyament dels desocupats dels col·lectius de difícil inserció en el mercat laboral.

Xavier Pla d’ ERC-Gent de Tordera, va posar de relleu que no s’han vist avenços en el procés de transparència en les contractacions. Els republicans van tornar a reivindicar que les ordenances i pressupostos es debatin conjuntament. Xavier Pla va explicar algunes partides proposades que s’han inclòs com que Tordera sigui territori Cardioprotegit, la millora i estalvi de climatització i il·luminació de la biblioteca, així com la millora del Camí Ral i Amadeu Vives cruïlla Santa Llúcia.

pressupost erc

El regidor no adscrit, Jose Carlos Villaro va agrair al regidor Vilajaliu l’esforç realitzat per elaborar el pressupost. En l’àrea d’urbanisme, Villaro va posar de relleu els projectes que els ciutadans han proposat dins els pressupostos participatius.

pressupost villaro

El pressupost municipal es va aprovar amb els vots a favor de PDeCAT, Partit Popular, PSC i el regidor Villaro i l’abstenció d’ERC i Som Tordera.

ÚLTIMES NOTÍCIES