Actualment, els arbres del Maresme estan afectats per la sequera i per la plaga del Tomicus, que ha malmès 860 hectàrees. D’aquests, els més malalts són els pins i la gran majoria es troba en terrenys boscosos que són propietat privada. Tot plegat pot fer que, si els Ajuntaments i les altres administracions no tiren endavant polítiques de prevenció, el risc de rierades augmenti fins a un 60%. El president de l’associació, Josep Canals, ha criticat que, com que avui en dia els boscos no donen cap benefici, hi ha molts propietaris que no hi inverteixen. Ho deia en declaracions a Ràdio Arenys.
El principal problema està en el canvi climàtic. La temperatura mitjana ha augmentat i les pluges han disminuït. Josep Canals ha afirmat que durant els últims anys s’ha posat molts diners en la prevenció d’incendis i no en la gestió forestal.
El Maresme té 24 milions d’arbres i, perquè la situació millori, cara el 2050 hauria de tenir-ne un màxim de 18 milions. A més, en comptes de pins, hauria d’haver-hi una majoria d’alzines, un tipus d’arbre més autòcton i més resistent.