La campanya “Parla Obertament” vol sacsejar la ciutadania explicant realitats com ara que quatre de cada 10 joves amb trastorn mental són rebutjats pel seu grup d’amics i alhora donar eines per evitar silencis incòmodes o reaccions equivocades quan un amic, un company de feina o un familiar ens diu que té un problema de salut mental.
Un dels plats forts d’aquesta campanya són uns panells interactius que aniran itinerant per diversos municipis de Catalunya i que conviden a la ciutadania a reflexionar sobre l’estigma i la discriminació de la salut mental. Avui, i dissabte els panells seran al CaixaForum de Barcelona i durant les properes setmanes passaran per Girona, Mataró, Tàrrega, Cervera, Berga, Gavà o la Universitat Autònoma de Barcelona. A banda d’aquests panells interactius, la campanya “Parla Obertament” també inclou falques publicitàries i una pàgina web.
Segons dades de la pròpia associació, el 80% dels catalans amb un trastorn mental s’han sentit discriminats alguna vegada i la meitat, s’hi senten constantment. El president d’Obertament, Edgar Vinyals, explica l’estrès que provoca portar un doble vida.
3 de cada 10 dones amb trastorn mental pateixen culpabilització per part de la família i la taxa d’atur entre els malalts mentals és del 62%.