La neteja amb maquinària dins el bosc per treure els arbres morts pel Tomicus s’ha aturat coincidint amb l’estiu, quan més perill hi ha de treballar-hi i requereix de permisos especials. No serà fins al setembre que es reprendrà l’activitat per continuar aclarint les pinedes, coincidint que és el moment en què l’insecte es torna a propagar per les capçades dels arbres.
Ara la feina és una altra: donar sortida a les tones de fusta que s’han tret del bosc. Es calcula que quan s’arribin a netejar les 853 hectàrees que estan afectades pel Tomicus, això suposarà un volum de 64.000 tones de fusta que s’ha de triturar per fer-ne estelles. El col·lapse s’ha agreujat amb l’aturada d’una planta de biomassa a França, on es derivava molta de la fusta provinent de Catalunya.
Des de les Associacions de Defensa Forestal també adverteixen que hi ha algunes finques on s’està acumulant massa fusta, amb el perill que això pot suposar amb vista a la temporada de més risc d’incendis. Serà després de l’estiu quan les associacions forestals sabran les aportacions que tant la Generalitat com la Diputació faran per continuar lluitant contra aquesta plaga.
L’informe que la Diputació ha encarregat a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya compara imatges procedents del satèl·lit Sentinel-2, preses durant un any, entre l’estiu del 2015 i el del 2016. Les imatges identifiquen la superfície amb diversos graus de decaïment i indica que s’agreujarà si les condicions meteorològiques d’aquest any són similars a les d’anys anteriors, especialment pel que fa a l’escassetat de pluges. La situació és més crítica als boscos del sud de la comarca, on l’estrès hídric és més pronunciat. La Diputació està valorant la possibilitat de portar a terme un altre seguiment de la massa boscosa del Maresme aquest 2017, que es completaria amb treball de camp per a la seva validació.