L’impacte del canvi climàtic sobre els boscos del Maresme és clar segons apunten els experts. A la falta d’aigua s’hi suma l’augment de les temperatures, fet que debilita els boscos i els deixa més vulnerables davant plagues com la de l’escarabat tomicus. A dia d’avui, la sequera i les plagues han provocat la mort de més de 800 hectàrees de pi pinyer i tot apunta, que sense una correcte actuació, aquesta xifra anirà creixent. La situació però és crítica i l’amenaça s’estén a les 24.000 hectàrees de massa boscosa que té la comarca. Per mitigar la situació, afirma Oriol Bassa, enginyer forestal del Consell Comarcal, faria falta més inversió en gestió i prevenció per tal de poder retirar tota la fusta morta i els arbres afectats que ja no es poden recuperar i alhora poder tenir localitzats tots els possibles focus. Una actuació que cada any es fa més urgent i que és imprescindible per garantir la supervivència dels boscos del Maresme. Si no s’actua es calcula que la comarca podria perdre el 20% dels seus boscos durant els propers anys. Escoltem Oriol Bassa.
La plaga de l’escarabat Tomicus a la comarca del Maresme ha obligat als alcaldes a demanar a la Generalitat que actuï amb contundència i de forma urgent. Josep Pena, és director territorial dels serveis d’agricultura de Barcelona.
Si no s’actua de forma urgent el risc d’incendi i desforestació augmentarà durant l’estiu. Pel que fa a la plaga del tomicus, que ja afecta àmpliament al pi pinyer de les comarques del Vallès Oriental i el Maresme, aquesta podia estendre’s cap a la comarca de Selva i des d’aquí anar tirant amunt per tota la costa catalana fins l’Alt Empordà. Una problemàtica per tant d’abast general, que requereix, especial atenció des de les administracions.