Els investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) preveuen que el nivell de pol·len a l’atmosfera serà “alt” aquesta pròxima primavera, especialment pel que fa a espècies com el plataner, la parietària, les gramínies o l’olivera. L’augment de la temperatura a la Terra i l’increment de les emissions de CO2 allarguen el període de pol·linització i també afavoreixen una major producció. Aquest context favorable a la pol·linització ha provocat que, en els últims anys, el nombre de la població al·lèrgica hagi passat del 15% al 25%, i la previsió és arribar al 50% d’al·lèrgics el 2050, un escenari que complicarà l’atenció dels pacients, segons les previsions de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC). Des de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l’àrea de Pneumologia coincideix amb la previsió i, sense caure en l’alarmisme, demana als pacients que prenguin totes les precaucions possibles. Ho explica la pneumòloga Núria Bruguera en declaracions a Ràdio Calella.
Els símptomes de les al·lèrgies al pol·len deriven, en la majoria dels casos, en la inflamació dels conductes respiratoris.
Segons denuncia la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica, a les comarques gironines només hi ha dos especialistes al·lergòlegs, un per a tot el Maresme, cap a Osona ni a l’Alt Penedès, mentre que les llistes d’espera en alguns centres del Baix Llobregat és de dos anys. Ho denuncia la seva presidenta Teresa Dordal.
A Catalunya es calcula que hi ha un milió i mig de persones amb al·lèrgies respiratòries diagnosticades.