IniciNoticiesCulturaTordera presenta la programació del 150è aniversari del naixement de l’escriptor Bertrana....

Tordera presenta la programació del 150è aniversari del naixement de l’escriptor Bertrana. El 2017 serà l’Any Bertrana

logo_any_bertranaTordera promou el 2017 com l’any Bertrana. La setmana passada, l’Ajuntament de Tordera juntament amb la Institució de les Lletres Catalanes van presentar públicament les activitats que es duran a terme en el marc de la commemoració del 150è aniversari del naixement a Tordera de l’escriptor, periodista i pintor Prudenci Bertrana.

En aquest sentit, el consistori vol promoure el coneixement de l’obra i la vida de Prudenci Bertrana, facilitar la creació d’un espai que continuï la tasca d’investigació i divulgació de la figura de l’escriptor més enllà del 2017 i difondre els motius del naixement de Bertrana a Tordera i els vincles i relacions amb la població. Així ho ha explicat, l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia.

any-bertrana-alcalde

La commemoració s’ha iniciat amb el decret de l’Any Bertrana i el nomenament de Prudenci Bertrana com a fill il·lustre de Tordera, aprovat al Ple del passat 22 de desembre. Les activitats començaran el proper 19 de gener, coincidint amb el dia del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana. Aquest dia tindrà lloc l’espectacle literari-musical “Més Bertrana, més!”, promogut per l’Ajuntament de Tordera. L’acte combinarà la lectura de textos de Prudenci i d’Aurora Bertrana, escriptora i filla del torderenc, a càrrec de l’actriu Anna Farriol, projeccions d’imatges inèdites i la música en directe a càrrec de la Cobla Ciutat de Girona. L’acte serà obert a tothom i les entrades, que seran gratuïtes, es poden reservar al Teatre Clavé.

Per altra banda, i de cara al mes d’abril, l’Ajuntament també prepara la producció del documental sobre la vida i l’obra de l’autor. Per la producció d’aquest reportatge, que s’estrenarà durant el lliurament del premis literaris Sant Jordi, s’ha comptat amb la participació de figures il·lustres del context cultural i literari català, així com la participació del president de la Generalitat, Carles Puigdemont i el Conseller de cultura, Santi Vila. En aquest sentit, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, explica quin serà el paper de la Generalitat en la celebració de l’Any Bertrana. Borràs espera que l’efemèride ajudi a fer més coneguda l’obra de l’autor.

any-bertrana-borras

A més, l’Ajuntament de Tordera crearà un arxiu històric local annex a la biblioteca de Tordera en què es dedicarà un espai a l’autor per la investigació i divulgació de la seva figura i la seva obra.

El programa d’accions de l’Any Bertrana a Tordera el completaran la convocatòria de la modalitat del premi de periodisme “Prudenci Bertrana” en el marc dels premis literaris Sant Jordi, la celebració de la Mostra Literària del Maresme a Tordera, cicles de conferències, sortides literàries i itineraris guiats i, entre d’altres, també un espectacle multidisciplinar a càrrec de les aules de formació artística del Clavé i la representació de dues obres de teatre amb les entitats locals de Teatre (ACR Pere Cot i Fòrum per al Teatre i la Cultura).