IniciNoticiesPolíticaEl ple municipal aprova una moció del PSC per reclamar mesures urgents...

El ple municipal aprova una moció del PSC per reclamar mesures urgents per pal·liar els efectes i eradicar la pobres energètica

ple-novembre-16El passat dijous, el Ple de l’Ajuntament de Tordera va aprovar, per unanimitat de tots els grups amb representació, una moció presentada pel PSC per reclamar mesures urgents per pal·liar els efectes i eradicar la pobresa energètica. El text insta el Govern de la Generalitat a aprovar d’immediat el reglament que ha de desenvolupar la llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. També demana que es recolzin les polítiques públiques municipals que s’estan impulsant des dels ajuntaments per combatre aquesta problemàtica. La moció exigeix que es signin convenis amb les empreses subministradores perquè condonin el deute familiar (quan no es pugui pagar) o es negociï (quan es pugui pagar, però amb terminis més llargs), de manera que els subministraments bàsics estiguin assegurats a totes les llars amb situació de risc d’exclusió social. Entre els punts, també destaquen: la demanda d’ampliar els llocs on presentar la sol·licitud dels ajuts del fons d’atenció solidària de subministraments bàsics, garantir recursos i mecanismes suficients per aconseguir que la tramitació de les acreditacions de condició de risc d’exclusió social es faci de manera àgil i flexible, i donar suport econòmic a les administracions locals perquè puguin crear oficines d’eficiència energètica, on assessorin de mesures d’estalvi energètic a les llars amb situació de pobresa.

Durant la intervenció al plenari, la regidora del PSC, Toñi Garcia, va posar de manifest que la pobresa energètica és una de les conseqüències més greus de la crisi econòmica. Garcia recorda el compromís que es va prendre amb la moció presentada pel seu grup el març de 2013, per protegir els ciutadans de Tordera davant la suspensió de subministraments bàsics per impagament de rebuts.

pobresa-energetica-psc

Xavier Martín, del PP, entén que des de l’administració sigui complicat controlar tots els casos. Per això creu que cal insistir més en revisar-los.

pobresa-energetica-pp

Per part de Som Tordera, el regidor Salvador Giralt considera que aquesta moció encaixa amb les dues que anteriorment el seu grup ha presentat al plenari, ja que busca protegir els drets dels qui més ho necessiten i va més enllà de qualsevol ideologia política. En aquest sentit, Giralt creu que és prioritari que s’aprovin aquest tipus de mocions i apunta que a Tordera hi ha casos de pobresa energètica, cap als quals s’hauria d’actuar des de l’administració.

pobresa-energetica-som

La regidora d’ERC+Gent de Tordera, Sílvia Mateos, lamenta que es parli de casos de pobresa energètica després d’haver passat una desgràcia, com en el cas de la dona de Reus. Recorda que la Generalitat té una llei suspesa pel Tribunal Constitucional, relativa a desnonaments i habitatges, però que en té una altra en vigor, que pretén ajudar les persones que tenen dificultats per pagar les factures de subministraments. Mateos diu que és una llàstima que no es pugui actuar plenament amb aquesta qüestió.

pobresa-energetica-erc

Àngel Pous, regidor de Serveis Socials, va anunciar al plenari que ja fa temps que s’estan aplicant mesures per combatre la pobresa energètica i que, fins ara, a Tordera s’han tramitat més de 500 certificats.

pobresa-energetica-pdc

La moció per reclamar mesures urgents per pal·liar els efectes i eradicar la pobresa energètica es va aprovar per unanimitat de tots els grups amb representació al plenari.

ÚLTIMES NOTÍCIES