IniciNoticiesEls familiars de malalts d'Alzheimer demanen un pla que abordi l’atenció als...

Els familiars de malalts d’Alzheimer demanen un pla que abordi l’atenció als pacients i als cuidadors

dia_mundial_letras_2014-jpg-300x98Avui Dia Mundial contra l’Alzheimer, la Federació Catalana d’Associacions de Familiars d’Alzheimer reclama a l’Administració un pla com el que ja tenen 19 països del món per prevenir des de la infància aquesta malaltia i cobrir econòmicament i jurídicament les necessitats de familiars i cuidadors. Mercè Boada, directora mèdica de la Fundació ACE, una de les entitats sense ànim de lucre que atén  malalts d’ Alzheimer a Catalunya, defensa que perquè hi hagi un Pla Nacional contra l’ Alzheimer, el que cal són diners.

alzheimer-1

Per aquest motiu, i en el marc del Dia Mundial de l’Alzheimer,  la Federació d’Associacions de familiars de malalts de l’Alzheimer de Catalunya reivindica la figura del cuidador i demana que se l’inclogui en els recursos que es destinen als pacients d’Alzheimer. Un estudi de la Federació espanyola de familiars de pacients d’Alzheimer xifrava entre 25.000 i 30.000 euros anuals el cost econòmic que suposa la cura d’un malalt. Per això, segons la FAFAC, molts opten per deixar de treballar i cuidar els familiars, cosa que comporta un aïllament d’aquesta persona, que deixa la feina i abandona la vida social. Imma Fernàndez és presidenta de l’ associació de familiars d’ Alzheimer.

alzheimer-2

La Corporació de Salut del Maresme i La Selva celebrarà fins dijous, i a l’Hospital de Calella, diverses activitats. Concretament, en el vestíbul principal del centre, es farà una campanya informativa sobre la malaltia i es posaran a la venda treballs fets pels usuaris de l’Hospital de Dia Psicogeriàtric. Però la principal acció serà dijous vinent, a les 14h, a la sala d’actes de l’hospital. On celebrarà la ponència “Estat actual de la Malaltia d’Alzheimer. En quin moment ens trobem ?”, a càrrec del Dr. Albert Lladó, especialista de Neurologia de la Unitat d’Alzheimer i altres trastorns cognitius de l’Hospital Clínic de Barcelona.

D’altra banda, la residència l’Albert de Tordera organitza fins avui una rifa benèfica. Comprant un tiquet de tres euros per al dia Mundial de l’Alzheimer entrareu en el sorteig d’un pernil del Consum valorat en 80 euros, un val de 25 euros per comprar a La Sirena i un tractament de bellesa al centre de Marta Berni. Tots els diners recaptats aniran destinats a la Fundació Ace (Institut Català de Neurociències Aplicades). Un any més, des de la residència geriàtrica Can Compte promouen diverses activitats internes adreçades als familiars i residents.

A Catalunya unes 120.000 persones pateixen Alzheimer i, segons dades de les associacions, el 70% dels familiars d’aquests malalts deixen de treballar o redueixen la seva jornada per atendre’ls.

ÚLTIMES NOTÍCIES