IniciNoticiesMedi ambientAgricultura destina 100.000 euros a combatre la plaga de 'tomicus' als pins...

Agricultura destina 100.000 euros a combatre la plaga de ‘tomicus’ als pins del Maresme i Vallès Oriental

Afectació del tomicus a les pinedes d'Arenys de Mar
Afectació del tomicus a les pinedes d’Arenys de Mar

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha anunciat que el pròxim any 2017 invertirà més de 6,4 MEUR a la gestió forestal sostenible, per a actuacions silvícoles, prevenció d’incendis, i restauració forestal, entre d’altres. D’aquest pressupost ja hi ha reservats 100.000 euros que aniran, en exclusiva, a lluitar contra el decaïment de les pinedes del Maresme i el Vallès Oriental, afectades per la plaga de l’escarabat ‘tomicus’, en forta expansió des d’aquest estiu. En aquest sentit, quan el Consell Comarcal del Maresme va alertar de la presència d’aquesta plaga es va crear una comissió tècnica que inclou propietaris i administracions públiques per abordar aquesta greu situació, que incrementa riscos potencials d’incendi o inundacions.

Aquesta comissió es coordina amb tots els ajuntaments per tal de detectar les zones d’afectació i localitzar-ne els propietaris forestals i també s’ha editat un tríptic informatiu en què es donen recomanacions a la propietat forestal. L’ enginyer forestal del Consell Comarcal del Maresme, Oriol Bassa explica el perquè de la greu afectació de la plaga de “Tomicus”

tomicus-1

Bassa adverteix dels riscos que poden venir associats a la plaga de Tomicus.

tomicus-2

Oriol Bassa explica quines mesures s’ han de prendre per intentar minimitzar l’ impacte de la plaga de Tomicus.

tomicus-3

Només al Maresme hi ha 6.600 hectàrees de pinedes, més de la meitat estan en situació de vulnerabilitat i algunes d’elles ja són irrecuperables. Una de les principals preocupacions és que l’amuntegament d’arbres morts, alerta, fa créixer el risc d’incendis i inundacions si no es fa una gestió forestal adequada.

ÚLTIMES NOTÍCIES