La Junta Local de Seguretat de Tordera, de la qual en formen part els representants de tots els cossos de seguretat de Catalunya i l’Estat i la Direcció General de Seguretat, va posar de manifest que del 2015 de tots els fets penals coneguts es va reduir un 20% respecte el 2014. Gairebé en la meitat d’aquests casos hi va haver resolució i un 7% d’aquests van acabar amb detenció. El 53% dels fets coneguts s’atribueixen la Policia Local mentre que el 47% són gestionats pels Mossos d’Esquadra. La raó per la qual la Policia Local actua en primera instància es deu principalment a la proximitat i celeritat amb la que s’arriba als llocs dels fets. Per aquest motiu, amb aquesta dada damunt la taula i considerant l’extensió del terme municipal (84km quadrats), la Regidoria de Seguretat va demanar més presència a la nostra zona del cos de la Generalitat per tal que els resultats de fets coneguts per part dels Mossos siguin similars a la resta dels municipis de Catalunya (82%). Sílvia Català és la regidora de seguretat a l’ajuntament de Tordera.
Els delictes contra el patrimoni es van rebaixar un 17,5% respecte el 2014. D’aquests, el 36% van ser furts. Els robatoris amb força a domicili van disminuir un 33%, els robatoris amb força a l’interior d’un vehicle un 23% menys i els robatoris amb força als establiments un 57% menys. Segons la regidora de seguretat, Sílvia Català aquesta millora és deguda a la nova unitat rural i d’urbanitzacions, a l’increment de controls preventius, a la proximitat també dels guàrdies de barri i a la col·laboració ciutadana.
L’únic fet delictiu que va augmentar el 2015 va ser l’estafa per internet. Com a conseqüència de l’increment de l’ús de les noves tecnologies pel que fa a transaccions amb bancs, compres a Internet, entre d’altres, ha augmentat considerablement la proliferació d’estafes en aquest sector. Ho explica la regidora Català.
Per això, els cossos de seguretat demanen precaució a l’hora d’utilitzar les xarxes per operar per internet i es varen donar una sèrie de consells pràctics com ara: no facilitar mai dades bancàries ni personals per internet, utilitzar contrasenyes que combinin símbols, lletres i números, netejar regularment el navegador de “cookies”, utilitzar connexions segures, disposar d’antivirus actualitzat, anar amb cura a l’hora d’instal·lar noves aplicacions i no obrir correus sospitosos o de desconeguts.