IniciNoticiesPolíticaEl govern espanyol atura la LRSAL fins que hi hagi un nou...

El govern espanyol atura la LRSAL fins que hi hagi un nou finançament local

03207El ministeri d’Administracions Públiques espanyol ha informat per carta als alcaldes de l’ajornament de l’aplicació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL). L’Associació Catalana de Municipis i Comarques ha donat a conèixer el contingut de la missiva, que recull que fins que no s’estableixi un nou model de finançament per a les comunitats autònomes i els ens locals se suspenen els preceptes de la LRSAL referents als serveis socials, atenció primària de salut i educació.

El món local català s’ha mostrat majoritàriament en contra de la LRSAL. Més de 850 ajuntaments catalans, entre ells Tordera, van presentar conjuntament amb altres municipis de l’Estat un conflicte en defensa de l’autonomia local al Tribunal Constitucional, que el va acceptar a tràmit.
En una entrevista a La Xarxa, el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals i adjunt al departament de Governació de la Generalitat, Joaquim Ferrer, ha dit que la notícia que esperen no és un ajornament, com han anunciat ara, sinó una derogació de la llei.

ajornament LRSAL

La llei que ara no se sap quan s’aplicarà treia als ajuntaments la possibilitat de destinar recursos en l’àmbit dels serveis socials, l’educació i la salut. En els casos dels municipis de menys de 20.000 habitants, també es limitava la capacitat dels consistoris sobre els serveis urbans com l’enllumenat, la recollida de residus, l’abastiment d’aigua o el clavegueram. A Catalunya, algunes capitals de comarca i molts municipis de dimensió mitjana, veien clarament amenaçats alguns dels servis que ara presten als ciutadans.

Es tracta de serveis socials, l’atenció primària en matèria de salut i les competències en educació, com ara les escoles bressol. El ministeri d’Hisenda aclareix que les autonomies NO assumiran competències locals fins que no hi hagi un nou sistema de finançament.

ÚLTIMES NOTÍCIES