El passat dijous, el ple de l’Ajuntament de Tordera va aprovar, per unanimitat de tots els grups municipals amb representació, una moció de suport a exigir una nova llei reguladora del dret a l’habitatge i que garanteixi les mesures de mínims per afrontar l’emergència habitacional. L’acord passa per donar suport a un seguit de mesures presentades per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que es divideixen en quatre grups: mesures de segona oportunitat, mesures per a un lloguer digne, mesures referents a l’habitatge garantit i, per últim, la creació d’un observatori de l’habitatge.
Dins el primer paquet (mesures de segona oportunitat) destaquen la dació en pagament retroactiu i la condonació del deute, a més d’una modificació de la llei hipotecària i de la llei d’enjudiciament civil. També es demana a les entitats bancàries eliminar automàticament les clàusules declarades abusives i considerar l’habitatge habitual com un bé inembargable.
En el segon paquet de mesures (lloguer digne) es demana regular el lloguer a favor de la part més dèbil del contracte d’arrendament, o sigui, els inquilins; a través de mesures que assegurin una estabilitat en la renda i allarguin, almenys fins a 5 anys, el termini mínim de durada del lloguer.
El tercer paquet de mesures (per un habitatge garantit) vol que les entitats bancàries garanteixin un lloguer social a les persones deutores de bona fe i les seves unitats familiars, en el cas que no disposin d’alternativa on viure un cop cedit en dació en pagament el seu habitatge únic i habitual. A més, els grans tenidors d’habitatge (entitats financeres i filials immobiliàries, fons voltor, entitats de gestió d’actius i entitats immobiliàries) han de garantir un lloguer social a les persones o unitats familiars en situació de vulnerabilitat. En cap cas se les podrà desnonar o desallotjar. I amb totes aquestes mesures, es demana que el preu a pagar en concepte de lloguer social no superi el 30% dels ingressos de la unitat familiar (incloses les despeses en subministraments), i també crear un parc públic d’habitatges a través de la mobilització de pisos buits.
Per últim, es proposa la creació d’un observatori de l’habitatge, que s’encarregui d’investigar i analitzar la seva situació a l’Estat espanyol i que estigui format per representants de les institucions i de la societat civil.
El regidor del PP, Xavier Martín, recordava que, per tractar aquestes mesures, a Tordera tenim la mesa de l’habitatge, algunes de les quals ja s’han pogut solucionar perquè són competència de l’Ajuntament. En aquest sentit, Martín veu positiva la diferenciació que fa la moció entre el petit propietari i el gran tenidor d’habitatge.
Per part de SOM Tordera, el regidor Salvador Giralt va destacar la tasca que està fent la PAH al nostre municipi i va defensar la creació universal dels drets humans i el dret a tenir un nivell de vida digne per a les famílies.
Des del PSC, la regidora Toñi Garcia lamentava no haver pogut parlar prèviament de la moció a la mesa de l’habitatge, tal i com s’havia fet amb anteriors reunions. També va reconèixer la tasca de la PAH i va animar les persones que la integren a seguir treballant.
El regidor d’ERC+Gent de Tordera, Jordi Romaguera, també va agrair a la PAH local haver presentat aquesta moció, la qual pretén exigir a l’Estat uns canvis en matèria de política d’habitatge. És el tercer intent d’aplicar una política social, després que el Tribunal Constitucional hagi tombat, abans, el decret contra la pobresa energètica i el codi de consum. Romaguera espera que totes aquestes demandes siguin escoltades per part dels partits de l’Estat.
El regidor d’Atenció Social i Serveis a la Persona, Àngel Pous (de CiU), va agrair la presència d’un bon nombre de representants de la PAH al plenari, recordant que moltes de les iniciatives que s’aconsegueixen tirar endavant són gràcies a la insistència de la societat civil. També va posar de manifest la importància d’ajudar les famílies que passen per dificultats, perquè en un moment determinat no es trobin al carrer sense saber on anar.
La PAH de Tordera també va intervenir durant el debat de la moció. El portaveu de la Plataforma recordava l’article 47 de la Constitució, demanant als governs que la posin en pràctica.
La moció de suport a exigir una nova llei reguladora del dret a l’habitatge es va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics amb representació al plenari municipal.