Una desena de veïns i veïnes de Tordera participen des del juny en el programa d’agricultura social urbana “Conreem el clima i la comunitat (3C)”. És un projecte formatiu, de dos anys, on hi col·laboren l’Ajuntament de Tordera i Humana i on els usuaris reben formació teòrica i pràctica per a conrear un terreny de 3.000 metres quadrats situat a la carretera de Fogars, prop dels Jardins de l’Alcalde Sagrera.
“Conreem el Clima i la Comunitat (3C)” és un programa d’agricultura urbana que cerca aprofitar els recursos de la terra per a generar productes d’autoconsum al mateix temps que reforça els llaços socials i de comunitat. L’objectiu del projecte és treballar a través d’un hort amb persones que busquin crear comunitat i integrar-se en un projecte local i que desitgin fomentar l’agricultura ecològica i el respecte al nostre entorn. Ho explica en declaracions a Ràdio Tordera, el tècnic agrícola d’Humana, Albert Amorós.
El terreny torderenc compta amb un espai comunitari i unes parcel·les individuals on actualment s’hi recullen tomàquets, pebrots, albergínies, enciam, pastanagues, bledes i mongetes. El primer afavoreix les relacions socials entre els usuaris i serveix per a conrear productes com ara calçots o patates que requereixen més espai; les segones tenen una superfície d’uns 30 metres quadrats per a productes de temporada. Tot allò que s’hi produeix és ecològic i d’autoconsum.
Des de fa tres mesos, una desena de persones hi reben formació sobre el conreu i les tasques agrícoles a càrrec d’un tècnic agrícola, qui hi és present dos dies per setmana. Albert Amorós assegura que l’Ajuntament s’ha encarregat de la delimitació de la parcel·la i de la concessió de l’aigua, mentre que la formació és gestionada per Humana, que emmarca aquesta iniciativa en un programa d’agricultura social urbana anomenat “Conreem el clima i la comunitat (3C)”.
Els usuaris són veïnes i veïns del municipi derivats des de l’àrea d’Atenció Social i Serveis a les Persones, la selecció dels quals s’ha fet d’acord entre el Consistori i Humana. El tècnic agrícola assegura que l’ objectiu del projecte és fer una agricultura de subsistència.
El programa ja suma la gestió de tres horts socials: al de Tordera cal afegir-ne un situat a Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental) i un altre a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat). En breu també s’hi afegirà un quart emplaçat a un altre municipi del Maresme, Calella.