El Maresme ha de reconduir el sector industrial per remuntar la situació econòmica. Entre 2008 i 2013, el territori ha perdut un 20% d’empreses i hi ha hagut un 18,5% de reducció de plantilles. La crisi ha afectat especialment la indústria i la construcció i, tot i la crescuda dels serveis, no s’ha pogut compensar la davallada d’aquests dos sectors. Són dades que es desprenen del Programa de Suport i Acompanyament a la Planificació Estratègica del Maresme, encarregat pel Consell Comarcal a la consultora Daleph. El conseller de Promoció Econòmica, Santi Fontbona, explica que amb aquesta diagnosi a la mà, les polítiques econòmiques haurien de passar per potenciar el sector industrial i també els programes destinats a l’emprenedoria.
Aquesta anàlisi també posa de manifest que el 2014 hi ha hagut un punt d’inflexió i s’ha començat a detectar una lleugera millora de la situació econòmica de la comarca. Defineix el Maresme com un territori amb bones condicions per atraure noves empreses i retrata una vintena de subsectors que han crescut malgrat la crisi, com són la salut, el turisme, el comerç de producte de proximitat i el tèxtil amb valor afegit. En aquest sentit, aquest pla proposa una interacció entre sector públic i el privat i també potenciar la interacció entre els municipis per treballar de manera coordinada i aconseguir una comarca més cohesionada. Si no es genera un projecte conjunt, alerta l’estudi, es poden produir diferents velocitats de creixement a diferents punts de la comarca.
Entre les fortaleses del Maresme, el pla destaca els recursos naturals, les bones comunicacions, l’evolució positiva de subsectors i la presència de més població jove que gran, fet que pot afavorir la recuperació econòmica del territori.