Tordera va acollir, aquest passat dissabte, una matinal de conferències sota el títol “Sobirania segrestada-drets en perill”, per parlar del TTIP, el tractat de lliure comerç entre els Estats Units i la Unió Europea. L’acte el van organitzar el Centre per a la Sostenibilitat Territorial i la campanya “Catalunya NO al TTIP”, amb el suport d’ICV de Tordera, Podem Tordera, les CUP de Tordera i Procés Constituent. El coordinador de la campanya i president d’ICV a Tordera, Carles Seijo, es mostrava content amb el resultat de l’acte.
Recordem que el TTIP és un tractat de comerç i inversions que s’està negociant entre els EUA i la Unió Europea. L’objectiu és baixar el cost dels aranzels, però també comporta una homologació de les normatives de tots dos indrets. Els riscos més grans de cara als ciutadans són: la pèrdua de drets laborals, la limitació dels drets de representació col·lectiva dels treballadors, l’oblit del principi de precaució en relació als estàndards tècnics i de normalització industrial, la privatització de serveis públics i el risc de rebaixa salarial. Carles Seijo diu que el TTIP pot comportar canvis de vida importants en els ciutadans.
Entre els ponents que van participar a l’acte de dissabte, destaca la presència del Diputat al Parlament Europeu d’ICV, Ernest Urtasun, i el Diputat al Parlament de Catalunya de la CUP, David Fernández. També hi havia la Primera Secretaria de la Campanya europea i ILP Stop al TTIP, Cornelia Reetz, la qual va parlar dels diferents esforços que s’estan fent per aturar aquest tractat i de la necessitat de coordinació entre els diversos països.
Es vol crear un dia d’acció global, el 18 d’abril, per activar la campanya de la Iniciativa Legislativa Popular. La idea és tirar endavant la ILP sense el permís de Brussel·les. El mes d’octubre passat va començar una recollida de signatures i fins avui ja se n’han recollit 1.400.000 a tot Europa. Se’n necessiten 600.000 més per arribar als 2 milions. Escoltem Cornelia Reetz.
A l’acte de dissabte també hi va participar un membre d’Ecologistes en acció. Tom Kucharz va aprofitar la seva intervenció per criticar l’explotació dels recursos naturals i el treball de milions de treballadors dels països del sud, per tal de beneficiar els grans dominadors del comerç internacional.
Carles Seijo diu que han demanat la celebració d’un referèndum al voltant d’aquesta qüestió, però que no ha prosperat ni a Madrid ni a Catalunya.
L’aplicació d’aquest tractat encara no és definitiva. S’està negociant i podria tardar fins a 5 anys a entrar en vigor, en el cas que tiri endavant. A més, si és així, haurà de ser ratificat pels governs de cada país i pel Parlament Europeu.
Podeu trobar més informació sobre el TTIP i signar en contra del tractat al web noalttip.blogspot.com.es