Qui o què va ser Carmen Amaya? Doncs un talent artístic fora de tota convenció. La podríem definir com una fórmula química mai escrita: pura ESSÈNCIA del flamenc + PRESÈNCIA forjada en i pel ball = un MITE immortal. D’aquí en resulta el títol de l’exposició que, fins el dia 21 de febrer, es pot visitar a la Biblioteca de Tordera: “Carmen Amaya: Essència, presència i mite”.
L’Institut del Teatre ofereix a la xarxa de biblioteques l’opció de demanar algunes de les seves exposicions, per tal que es puguin veure en diversos municipis. La directora de la Biblioteca de Tordera, Sílvia Anfrons, explica perquè va demanar poder tenir aquesta dedicada a la Carmen Amaya.
“Carmen Amaya: Essència, presència i mite” és una selecció de fotografies personals i familiars, així com també retrats d’estudi, cartells, programes i fotografies de diverses actuacions, dipositades al centre de documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE). En conjunt, permeten endinsar-se en els aspectes més íntims de la seva personalitat i descobrir algunes de les claus de la seva genialitat. Escoltem Sílvia Anfrons, en un repàs per algunes d’aquestes imatges.
Carmen Amaya ha estat una de les “bailaores” més destacades del ball flamenc i una de les grans artistes catalanes del segle XX. Destaca per la seva transgressió amb un ball únic i intemporal. Una artista que va revolucionar el flamenc, superant tots els estereotips amb la puresa del seu ball i la força expressiva i rítmica dels seus “zapateados”. Ens en dóna més detalls, Sílvia Anfrons.
La mostra al voltant de la figura de Carmen Amaya ha estat elaborada pel centre de documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE), amb la col·laboració de l’Escola d’Ensenyament Secundari i Artístic de l’Institut del Teatre. Ara es pot visitar a la Biblioteca de Tordera, en l’horari habitual de l’equipament, fins el dia 21 de febrer.