IniciNoticiesCulturaLES BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES LOCALS HAURAN DE PAGAR UN CÀNON EN CONCEPTE DE...

LES BIBLIOTEQUES PÚBLIQUES LOCALS HAURAN DE PAGAR UN CÀNON EN CONCEPTE DE DRETS D’AUTOR.

02600Les biblioteques públiques, excepte les dels municipis que no arribin als 5.000 habitants, hauran de pagar un cànon per cada llibre que deixin en préstec en concepte de drets d’autor. Una mesura del govern espanyol que té el seu origen en una directiva de la UE i que preveu que siguin “les entitats municipalistes les que se’n facin càrrec”. En una entrevista a l’ACN, la cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll, ha assegurat que estaran “en peu de guerra per mirar que es gestioni de la forma més acurada” i ha criticat que afectarà els pressupostos municipals.

canon biblioteques 1

Fenoll ha anunciat que el Govern demanarà al Ministeri de Cultura que assumeixi aquest cànon a les biblioteques.

canon biblioteques 2

Sobre si aquestes mesures obres la porta a que s’hagi de pagar a les biblioteques, Fenoll ha manifestat que el ciutadà ja està pagant les biblioteques i el carnet amb els diners públics.

canon biblioteques 3

Biblioteques i escriptors carreguen contra la nova taxa sobre el préstec de llibres i material audiovisual que el govern espanyol va aprovar i que ha entrat en vigor l’1 d’agost. Al·leguen que calcular l’import d’aquest cànon és complicat, que la normativa és molt confusa i que acabarà reduint l’oferta de les biblioteques.

La taxa, però, no començarà a aplicar-se fins al 2016 i es farà en funció de quants préstecs es faci d’una obra amb drets d’autor i de quants usuaris s’enduen un llibre. Mentrestant, es cobrarà un cànon temporal. La mesura afecta arxius, museus i fonoteques, però les més perjudicades seran les biblioteques i, sobretot, les dels municipis que han rebut més l’impacte de la crisi i deixaran de comprar llibres.

ÚLTIMES NOTÍCIES