Les pluges que estan caient aquest estiu, amb més o menys intensitat, han reduït una mica el risc d’incendi als boscos del Maresme respecte el mateix període en anys anteriors. Això, sumat a que l’aigua caiguda les darreres setmanes ha mantingut la humitat al bosc i el sotabosc ha contribuït a reduir aquest perill de foc als boscos del territori aquest any. Segons el naturalista i membre de l’associació Natura, Oriol Bassa, aquest atípic estiu només permet fer previsions a curt termini, a diferència del que havia passat en anys anteriors quan l’estiu ha estat una estació eminentment seca i s’havia pogut preveure la situació dels boscos amb setmanes per davant.
Per contra, aquest increment de les precipitacions que manté la humitat als boscos i redueix, una mica, el risc d’incendi forestal, està provocant un increment de les malalties que afecten a l’arbrat urbà. Les temperatures altes i l’alta humitat del Maresme que es produeixen, pràcticament a diari, estan afavorint l’aparició de malalties que afecten als arbres. Un d’aquests casos és l’aparició d’antracnosi, una patologia que afecta als arbres que en les darreres setmanes han començat a perdre fulla, situació aquesta que es produeix durant la tardor.
De tota manera i malgrat la situació mitjanament benèvola d’aquest estiu, Oriol Bassa recorda que arran de la crisi i de totes les retallades que han patit les diferents administracions, aquestes també han reduït els pressupostos que es dediquen a plans de prevenció.
Segons el mapa forestal de la generalitat, la probabilitat d’incendi forestal al Maresme és baixa.