El govern ha aprovat el projecte de llei de l’impost que gravarà els pisos buits de les entitats financeres. L’objectiu de la mesura és posar a l’abast de la ciutadania uns 15 mil habitatges, sobretot en aquells municipis on hi ha més demanda. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, nega que la norma tingui una finalitat recaptatòria i afirma que l’únic que pretén és ampliar el mercat de lloguer social. La llei gravarà els pisos que pertanyen a entitats financeres i que fa més de dos anys que estan buits.
El conseller ha explicat que l’anunci d’aquesta mesura ja va tenir un efecte positiu i algunes entitats ja van cedir a la Generalitat més d’un miler d’habitatges buits per destinar-los a lloguer social. El passat gener, l’ajuntament de Tordera ja va aprovar una ordenança en aquesta línia. Agafant com a base la llei d’accés al dret a l’habitatge, aquest defineix la situació anòmala dels pisos que porten més de 2 anys desocupats. Aquesta llei faculta a l’administració competent, en aquest cas l’ajuntament, obrir un expedient per tal de fer una comprovació si aquell habitatge està buit o no. Ho explicava el regidor d’Hisenda, Marçal Vilajeliu.
Tenir un pis buit durant més de dos anys li costarà a un banc entre 850 i 1.650 euros anuals. La generalitat també ha posat en marxa un pla pilot de lloguer solidari per mobilitzar el parc privat d’habitatges. La prova consisteix en què propietaris que tinguin pisos desocupats el cedeixin a la Generalitat per un període mínim de sis anys, sense cobrar ni un cèntim. A canvi, l’administració es compromet a fer-hi obres de remodelació per un import màxim de 12 mil euros.
El pla està pensat inicialment per a 200 pisos i té una dotació de 2,5 milions d’euros, que es podria ampliar en funció del resultat.