IniciNoticiesCulturaLA GENERALITAT VOL DECLARAR L’AQÜEDUCTE ROMÀ DE SANT PERE DE RIU COM...

LA GENERALITAT VOL DECLARAR L’AQÜEDUCTE ROMÀ DE SANT PERE DE RIU COM A BÉ CULTURAL D’INTERÈS NACIONAL.

03159L’interès pels jaciments arqueològics i paleontològics de Catalunya va créixer notablement l’any 2013, amb 4,5 milions de visitants registrats, un milió i mig més que l’any anterior segons dades del departament de Cultura.  Durant la presentació d’aquestes dades, el departament ha anunciat que vol declarar aquest 2014 vuit zones arqueològiques com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Entre aquestes, cal destacar l’aqüeducte romà de sant Pere de Riu, a Tordera.  L’any 2012, el Servei de Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat va consolidar i restaurar l’aqüeducte romà de Sant Pere de Riu, en el terme municipal de Tordera que patia greus desperfectes en les restes del canal amb despreniments i creixement de la vegetació. L’estructura està formada per un pont de pedra lligada amb un morter, amb una arcada de mig punt, que salva el torrent que baixa de la Font del Ferro. Sobre el pont apareixen les restes del canal que transportava l’aigua.

L’agost del mateix any l’aqüeducte de Sant Pere de Riu ja va ser objecte de treballs de restauració promoguts per la plataforma Salve  la Vall de la Riera de Pineda, amb finançament del Parc Natural del Montnegre-Corredor.

Per garantir l’evacuació de l’aigua pluvial, s’han realitzat pendents en la part superior del aqüeducte i s’ha instal·lat un tub de drenatge sepultat. El conseller de cultura, Ferran Mascarell destaca la importància del patrimoni arqueològic i paleontològic per a la cultura catalana i diu que es farà “un esforç” per posar-ho de manifest.

mascarell

A banda de l’aqüeducte romà de sant Pere de Riu, la generalitat també vol declarar bé cultural d’interès nacional: l’edifici octagonal romà de Can Ferrerons (Premià de Mar); teatre romà, les termes públiques i l’àrea monumental annexa (Tarragona); conjunt d’Ullastret; aqüeducte romà de Can Cua (Pineda de Mar); dolmen de la Roca d’en Toni (Vilassar de Dalt); jaciment ibèric del Fondo d’en Roig (Cunit); jaciments de Fumanya, Mina Esquirol, Cingles del Boixader i Mina Tumí (Fígols i Vallcebre, Berguedà), i els jaciments de vertebrats de la Noguera.

ÚLTIMES NOTÍCIES