Catalunya només aprofita al voltant d’un 20 per cent dels recursos que generen els seus boscos. Uns boscos que, tot i els incendis, continuen creixent a un ritme de més de 3 milions de metres cúbics cada any. És a dir, cada any neixen prop de 34 milions d’arbres nous. Aquest fet fa que s’acumuli una gran quantitat de biomassa, cosa que fa augmentar el risc d’incendis forestals i de plagues. Tot i la gran importància en superfície dels boscos catalans, que ocupen més d’un 40 per cent del total del territori, el sector forestal continua en declivi i el pes econòmic que representa el sector forestal és només de l’1,3% del que mou el sector de l’agricultura i la ramaderia anualment. L’aprofitament dels recursos dels boscos catalans és molt inferior a la de països com Canadà o Noruega, amb una massa boscosa similar, on arriba al 50 o al 60 per cent. Per tot plegat, els experts alerten que cal redreçar la situació i que cal millorar i incrementar la gestió que es fa als boscos. Ho ha dit a La Xarxa de Comunicació Local, Xavier Clopés, que és el sotsdirector general de Boscos de la Generalitat.
El 80% dels boscos catalans i un 65% dels europeus són de propietat privada, en forma de petites propietats. És per això que, sovint, se’ls anomena boscos familiars. Els seus responsables reclamen més ajudes per part de les administracions per poder contribuir a mantenir els boscos en condicions. En declaracions a la Televisió de Girona, el responsable tècnic del Consorci, Josep Maria Tusell, descriu algunes de les conseqüències de la mala gestió als boscos.
L’Ajuntament de Tordera destina cada any uns 20.000 euros en tasques de prevenció d’incendis forestals. Pel que fa a la gestió dels boscos privats, el regidor de medi ambient, Carles Aulet, assegura que hi ha propietaris que els tenen ben cuidats. En d’altres, la majoria, no s’hi fa res. En aquest sentit, Aulet diu que ni l’Ajuntament ni la Generalitat hi poden fer res.
Per mirar de redreçar la situació, el govern de la generalitat ha posat en marxa un pla per aconseguir que d’aquí a 6 anys s’aprofitin la meitat de les tones de fusta que cada any creixen als boscos catalans.