IniciNoticiesComerçPOC OPTIMISME EN EL SECTOR DE LES FLORS, CASTANYES I PANELLETS DAVANT...

POC OPTIMISME EN EL SECTOR DE LES FLORS, CASTANYES I PANELLETS DAVANT AQUESTA DIADA DE TOT SANTS.

tots santsEls pastissers preveuen vendre 835.000 kilos de panellets a tot Catalunya, la mateixa quantitat que l’any passat. El president del Gremi de Pastissers de Catalunya, Joan Turull, explica que normalment totes les diades aguanten malgrat la crisi, tot i que Sant Joan i Pasqua tenen tendència a la baixa. Afegeix que depèn molt de si la gent marxa o no i que, normalment per la castanyada no s’acostuma a marxar.

pastissers 1

El president del Gremi de Pastissers de Catalunya, Joan Turull, explica que és el pastisser el que absorbeix l’augment preu d’un 50% en el cas dels pinyons i gairebé un 40% en el cas de les ametlles i els preus aniran de 40 a a 50 euros el kilo.

pastissers 2

Joan Turull, explica que els més venuts són els de pinyons, seguits dels d’ametlla, cafè i coco.

pastissers 3

Els Panellets formen part de la gastronomia catalana tradicional com a postres típiques de la diada de Tots Sants conjuntament amb les castanyes, els moniatos i el vi dolç. Els majoristes del Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna preveuen vendre unes 1.800 tones de castanyes i unes 1.000 de moniatos durant aquesta campanya. La xifra és molt similar a la que es va assolir l’any passat coincidint amb la celebració de la Castanyada i Tots Sants. En canvi, van a l’alça la venda de magranes i caquis, que s’incrementarien entre un 10 i un 20%. On també hi hauria un augment, si es revisa la tendència mantinguda durant els darrers anys, és en la venda de carbasses. Del total de castanyes que es consumiran a Catalunya els propers dies, el 80% prové de Galícia, i el 20% de la Xina. En ple Parc Natural del Montseny s’hi troba l’empresa Castanya de Viladrau, l’única de Catalunya dedicada a produir i comercialitzar la castanya amb certificat i registre sanitari. EL soci de la Castanya de Viladrau, Joaquim Solé, explica quines qualitats té la castanya de Viladrau.

castanyes

La previsió és de vendre’n uns 250.000 kg durant aquest mes d’octubre. Els preus estables del mercat majorista i l’anunciada baixada de temperatures d’aquesta setmana haurien d’afavorir la campanya.

El sector de la flor i la planta encara amb pessimisme la campanya de Tots Sants. Al marge de la conjuntura econòmica, s’hi suma el fet que la tradició de dur flors als cementiris va a la baixa. Mireia Arenas, propietària d’un centre de jardineria, reconeix que la festivitat de Tots Sants s’està perdent per al sector de la flor i planta.

flors 1

Ramon Julià, majorista del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, valora la producció per a la campanya de Tots Sants.

flors 2

Ignasi Ruiz, majorista del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, comenta el descens del consum.

flors 3

Amb tot, es preveu que el crisantem es mantingui com a producte estrella i se’n venguin tres milions de tiges i mig milió de testos. Això, però, representa un 25% menys que fa cinc anys.