La Comissió de Lactància de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) de Tordera ha guanyat el primer premi en comunicacions orals al X Congrés de la Federació espanyola d’associacions pro-lactància materna, celebrat a Barcelona aquest setembre. L’equip promotor ha estat guardonat per la divulgació que fa des del 2010 a través d’un programa a Ràdio Tordera, una iniciativa sorgida del treball de diferents professionals de l’EAP i les mares de l’associació de suport a la criança. Fins ara s’han fet diverses entrevistes i programes especials en antena, sempre girant entorn dels beneficis que suposa la lactància natural, i a partir d’aquest mes s’inicia una col·laboració setmanal de 20 minuts a l’emissora que permetrà donar veu a mares lactants, metges de família, infermeres, ginecòlegs, pediatres, llevadores, administratives, etc. La Comissió de Lactància ha elaborat una relació de temes a tractar al llarg d’aquestes intervencions, a partir de les propostes debatudes als grups de treball, a través de les xarxes socials i als tallers de lactància i grups de criança.
Una de les conclusions del treball premiat és que el treball en xarxa i de forma comunitària, creant aliances entre professionals del sector sanitari, mares i mitjans de comunicació, millora les oportunitats per a normalitzar l’alletament com a font de benestar i salut.
L’any 2007 l’EAP Tordera va iniciar el taller de lactància materna, conduït per la infermera de pediatria i consultora certificada en lactància Anna Pol, amb l’objectiu de promoure i recolzar la lactància materna, oferint eines i suport a les mares, ajudant-les a trobar solucions a les seves dificultats. Escoltem Anna Pol en declaracions a Ràdio Tordera.
Al llarg d’aquests anys l’espai de lactància ha viscut diferents etapes i formats, i d’ell ha nascut l’associació de Suport a les Famílies de Tordera, que ja compta amb dues mares formades com assessores en lactància materna.
Paral·lel a això, l’EAP Tordera segueix avançant en el seu procés d’acreditació per la IHAN (Iniciativa per la Humanització de l’Assistència al Naixement i la Lactància, de la UNICEF), un reconeixement de qualitat en l’atenció a mares i infants en la lactància i criança. El procés consta de 4 fases i actualment s’està treballant en l’assoliment de la segona.