IniciNoticiesPolíticaLA JUSTICIA EUROPEA DECLARA IL·LEGAL LA LLEI ESPANYOLA DE DESNONAMENTS.

LA JUSTICIA EUROPEA DECLARA IL·LEGAL LA LLEI ESPANYOLA DE DESNONAMENTS.

plataforma-afectats-hipoteca-manifestacioEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha posat en evidència que a l’estat espanyol s’ha desnonat moltes persones amb una llei que no dóna cap dret als afectats. El motiu, segons diu la sentència, és que la normativa espanyola sobre execució hipotecària vulnera els drets dels consumidors, en impedir-los defensar-se de les clàusules abusives imposades per la banca en la firma de la hipoteca. El text qualifica d'”incompleta” i “insuficient” la legislació espanyola perquè “no permet evitar la pèrdua definitiva i irreversible de l’habitatge”, sinó que es limita “al pagament d’una indemnització per danys i perjudicis”. El motiu és que la legislació espanyola no permet al jutge paralitzar un desnonament encara que existeixen clàusules abusives a la hipoteca, sinó que això s’ha de decidir en un judici a part un cop s’ha fet efectiva l’execució hipotecària. L’advocat, Agustí Carles explica a Ràdio Tordera com s’actuava fins ara en un procés de desnonament i que canvia aquesta sentència.

agusti 1

El pronunciament dels magistrats de Luxemburg obligarà a modificar la legislació espanyola que permet als bancs iniciar el procés per desnonar, sense que ni el jutge ni l’afectat puguin al·legar res en contra. A més, la sentència comunitària permetrà paralitzar el desnonament si es demostren clàusules abusives a l’hora de firmar la hipoteca. Les conseqüències poden ser múltiples i immediates. En el vessant social, Agustí Carles assegura que molts desnonaments quedaran aturats, de moment.

agusti 2

La sentència també donarà eines als magistrats per renegociar a la baixa el deute amb els bancs. En el vessant polític, el govern del PP, haurà d’adoptar les modificacions a què l’obligui la sentència. La portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Marta Afuera, reclama als presidents Artur Mas i Mariano Rajoy que aturin ja els desnonaments i que canviïn les Lleis.

marta afuera

A l’actualitat s’estan tramitant dos textos al Congrés dels Diputats sobre la llei hipotecària. Un és el projecte de llei per reforçar la protecció als deutors hipotecaris, impulsat pel govern espanyol i l’altre, la iniciativa legislativa popular que demana la dació en pagament.

ÚLTIMES NOTÍCIES